Jay Leno får nytt jobb på NBC

Den 29 maj nästa år lämnar Jay Leno, efter sjutton år, jobbet som programledare för The Tonight Show (det program som visas på NBC varje vardag kl. 23.30) och lämnar över stafettpinnen till Conan O’Brain. Frågan kring vad Jay Leno skulle göra efter detta har länge varit uppe för diskussion men fick sin lösning i förra veckan.

Från och med nästa höst kommer Jay Leno att få en ny pratshow på NBC, liknande den han har idag, som ska sändas varje veckodag kl. 22.00. Detta kanske inte verkar vara en stor nyhet men den kommer att få stora konsekvenser. Idag visar NBC producerade dramer vid denna tidpunkten vilket de nu helt kommer att sluta med. För NBC är detta en kortsiktig lösning på ett stort problem. Många av tv-serierna på kanalen går inte bra och genom att ersätta dem med Jay Leno slipper de kostnaderna för att ta fram nya serier till nästa år. För oss som gillar dramaserier är detta en katastrof. NBC kan nu lägga ner betydligt fler av sina serier än vad de annars hade kunnat göra och några av de som ligger mycket risigt till för nedläggning nu är Knight Rider, Life, Friday Night Lights och kanske även Chuck och Medium.    

För fem år sedan var NBC USA:s största tv-kanal och idag är den nummer fyra. Beslutet att ge upp timmen mellan 22.00-23-00 förstärker intrycket att NBC nästan har givit upp. Jay Leno är inte lösningen för att få NBC på fötter igen och frågan är om de någonsin kommer att få tillbaka sin fornstora glans. 

8 reaktion på “Jay Leno får nytt jobb på NBC

 1. Visst är det synd att de inte klarar av att producera vettiga dramaserier på NBC.
  Men ärligt talat så sänds ju ca 80 % (min väldigt subjektiva uppfattning) av de bästa dramaserierna ändå redan nu på kabelkanalerna. De har mycket större artistisk frihet och är inte så extremt beroende av tittarsiffror utan får ofta en chans att utvecklas under mer än en säsong.

 2. Om det vore så att NBC inte klarade av att producera bra drama skulle jag hålla med dig men det kan jag inte eftersom tre av mina favorit dramer just nu, kommer från just NBC. Det skulle vara Friday Night Lights, Chuck och Life. Dessutom har de gjort det bra förr. Vad de inte klarar av är affärsbiten av det hela. De har lagt ner serier som gott ok och ersatt med katastrofer. Till slut hittar ingen till guldkornen längre bland all sand.

  Sedan håller jag med dig att serierna på kabel får chansen att utvecklas och att några av de bättre finns där men 80% känns lite överdrivet. :-) I min värld är det kanske 40% men det beror nog på smak också.

 3. Är du intresserad att göra ett eget program? :D För jag har aldrig stöt på någon som är intresserad av tv, för jag är det. och dte är kul och hitta någon som också är lika intresserad som jag :D.

 4. Ja, FNL håller jag med om. Men producerar fortfarande NBC serien fast att det sänds på DirecTV?
  För min del föredrar jag starkt arc-serier som i högre grad sänds på kabelkanalerna framför procedurals som CSI och alla dess kloner. Men givetvis handlar som vanligt om tycke och smak.

 5. Pingback: På TV: Vecka 24 2009 | MicTV

 6. Pingback: På TV: Vecka 39 2009 | MicTV

Kommentarer inaktiverade.