Svenska Slag

Jag vill skriva några korta rader om serien Svenska slag som går på SVT1 på torsdagar kl. 20.30 som jag kan rekommendera till den historieintresserade.

Som ni kanske kunnat ana efter några av mina blogginlägg så har jag ett ganska stort intresse för historia och jag gillar att se bra historiska dokumentärer på TV. Oftast blir detta på Discovery, Viasat History eller ZDF och jag måste säga att jag saknat bra svenska historiska dokumentärer enda sedan jag var helt fast vid Hermans historia för ett tiotal år sedan.

Jag blev positivt förvånad när jag zappade in Svenska slag för några veckor sedan och fängslades av programmet. Jag skulle beskriva det som en kombination av Hermans Historia och Mythbusters. I åtta program får vi se journalisten Per Dahlberg berätta om de krig som Sverige utkämpade under 1600-talet. Vi besöker de olika platserna där slagen faktiskt utkämpades och får på ett fascinerande sätt följa dess skeenden. Vi får veta vilka och vad som fällde avgörande samt vilka konsekvenser som utgången av slaget spelade i historien. Vi får även en inblick i livet som soldat under 1600-talet och vilka faror som lurade dem. Det intressantaste inslaget i varje program har varit när man försökt åskådliggöra effekten av olika vapen genom att faktiskt visa vad som händer och vad konsekvensen blir när en kanon avfyras eller att man möts av ett anfallande kavallerikompani. Det enda jag har att invända mot programmet är att det ibland är lite svårt att se den röda tråden genom varje enskilt program. Detta skulle nog ändras om man skulle se alla programmen i streck.

Om du har missat denna serie och vill se de avsnitt som redan visas så fins de att beskådas på SVT:s hemsida.