The Ridiculous Race

The Ridiculous RaceNi som har följt denna blogg under de två år som jag har haft den vet att jag försöker att hålla mig till att enbart skriva om tv men ibland händer det att jag känner att jag måste skriva om andra populärkulturella fenomen och efter att ha läst boken The Ridiculous Race av Steve Hely och Vali Chandrasekaran är så fallet.

De båda författarna till boken arbetar normalt som manusförfattare för tv-serierna American Dad respektive My Name is Earl och en dag i den trista vardagen bestämmer de sig för att ge sig ut på ett stort äventyr så att de i framtiden ska kunna ha någonting alls att berätta för sina barnbarn. Äventyret blir att de ska tävla om vem som kan resa runt jorden snabbast men för att göra det hela lite svårare bestämmer de sig för att ingen av dem får använda sig av flyg. Den som först kommer tillbaka till Los Angeles vinner en flaska extremt dyr whiskey, vilket var det dummaste pris de kunde komma på för denna tävling som nog skulle bli den dummaste tävling de någonsin varit med om.

Starten gick den 14 april 2007 och i samband med den hade Vali bestämt sig för att fängsla Steve i handbojor för att kunna få ett försprång. Planen misslyckas fatalt och ett slagsmål utbryter varefter Vali beger sig söderut mot Mexico City, där han hittat en ingenjör som säljer jetpacks vilket han hoppades skulle kunna bli hans transport över Atlanten, medan Steve sätter sig på ett lastfartyg för en sjöresa på två veckor med destination Shanghai.

Jag tror aldrig att jag har skrattat så mycket när jag läst en bok. Det fanns inte en minut då jag hade tråkigt. De två komedi-författarna beskriver varje nyans av sina äventyr ur en rolig vinkel och eftersom tävlingen urartar till en tävling om vem som har de mest ovanliga upplevelserna finns det mycket att hämta av. Vali blir vän med ett brasilianskt graffitigäng, fastnar i Palestina och sätter sig in i den franska valrörelsen för att imponera på en tjej medan Steve har grisfest på ett fraktfartyg, besöker mongoliska nomader, dricker jäst jakmjölk på transibiriska järnvägen och träffar Filip och Fredrik i Stockholm.

Detta är en perfekt julklapp till alla som gillar att resa och inte har något emot att kikna av skratt varje gång du vänder blad.      

Betyg för The Ridiculous Race: A

Boken finns tyvärr bara på engelska och går att beställa bland annat genom Bokus.