På TV: Vecka 52 2008

Det kommer inte att bli mycket tv för mig under julen och julens tv-tablå domineras till stor del av filmer vilket gör att veckans inlägg inte är så lång som det skulle kunna vara.

På TV Onsdag
Julafton domineras av SVT och här är hålltiderna för de klassiska julprogrammen:

SVT1 15.00 Kalle Anka och hans vänner
SVT2 18.00 Nordisk julkonsert i år från Danmark
SVT1 19.00 Karl-Bertil Jonssons julafton
SVT2 20.35 Tomten – en vintersaga, dikt av Victor Rydberg
SVT1 21.00 Svensson, Svensson

På TV Torsdag
Stjärnorna på slottet (säsongspremiär) kl. 20.00 på SVT1:
En serie som jag själv inte förstått vitsen med är tillbaka. Jonas Gardell, Janne ”Loffe” Carlsson, Kjerstin Dellert, Christina Schollin och Staffan Scheja bor på ett slott i en vecka.

Kommissarie Lewis (seriestart) kl. 22.00 på SVT1:
En spinoff från serien Kommissarie Morse med Kommissarie Robbie Lewis i huvudrollen. 

På TV Fredag
Boxing Day Football från Premier League på Canal+ Sport:
Annandagen är i England synonymt med fotboll. I år sänder Canal+ direkt från sju matcher under dagen. Det är bara att välja och vraka.
Stoke – Manchester United kl. 14.00 på Canal+ Sport 1
Chelsea – West Bromwich kl. 14.00 på Canal+ Sport 2
Tottenham – Fulham kl. 14.00 på Canal+ Sport Extra
Liverpool – Bolton kl. 16.00 på Canal+ Sport 1
Manchester City – Hull kl. 16.00 på Canal+ Sport 2
Wigan – Newcastle kl. 16.00 på Canal+ Sport Extra
Aston Villa – Arsenal kl. 18.15 på Canal+ Sport 2

Körslaget (säsongspremiär) kl. 20.00 på TV4:
En ny säsong av Körslaget där sju körer ledda av varsin kändis tävlar om vem som gör konstigaste rörelser på scenen vem som sjunger bäst. Kändisarna i den nya säsongen är Robert Wells, Timo Räisänen, Magnus Carlsson, Nanne Grönvall, Hanna Hedlund, Erik Segerstedt och LaGaylia Fazier

Ett land blir till kl. 20.00 på SVT2:
Fredrik Lindström berättar om Sveriges uppkomst under medeltiden genom att skildra det historiska skeendet i moderna metaforer. De två bryggerierna Swebrygg (Svearna) och Götabryggerier (Götarna) bildar efter hård konkurrens den gemensamma koncernen Swedrink (Sverige). Medverkar i programmet gör bland annat historikern Dick Harrison.

Selma (miniserie) kl. 21.00 på SVT1:
Årets juldrama i SVT handlar om Selma Lagerlöf som i år skulle ha fyllt 150 år om hon fortfarande hade levt. Serien i två delar (den andra delen sänds den 27 december samma tid) utspelar sig under två dagar i hennes liv. Den första dagen på Sicilien år 1895 och den andra på nobeldagen 1909 då hon tog emot Nobels litteraturpris. I rollen som Selma ser vi Helena Bergström. 

På TV Lördag
Skidor: Tour de Ski kl. 11.50 på SVT1:
Intresset för Tour de Ski ökade markant i Sverige efter Charlotte Kallas magnifika uppvisning i den avslutande backen förra året. Årets Tour inleds i Oberhof, Tyskland idag och avslutas i Val di Femme, Italien den 4 januari. Dagens tävling är en prolog där damerna kör 3 km och herrarna 3,3 km, båda i fristil. Hela programmet hittar du på FIS hemsida.

Cranford (seriestart) kl. 20.00 på SVT2:
Brittiskt drama i fem delar som skildrar livet för kvinnor i den lilla byn Cranford i nordvästra England på 1840-talet. Detta var en tid av stora förändringar då järnvägen var på väg till byn och industrialiseringen tog fart.