TV i USA hösten 2008

Det har varit dåligt med inlägg från min sida vad det gäller det som går på tv i USA för tillfället. Som kompensation för det tänkte jag nu i början av det nya året göra en sammanfattning över vad som har hänt på tv-marknaden i USA sedan början av den nya tv-säsongen i september samt dela med mig av mina egna åsikter om de nya säsongerna av både gamla och nya serier.

Jag vill börja med att bjuda på det som jag tycker har varit riktigt bra. Tyvärr var det ganska svårt att sammanställa detta eftersom många serier har haft mycket ojämna säsonger. Ett tydligt exempel på detta är säsong 3 av Heroes där vissa avsnitt har varit riktigt bra och känts relevanta för att driva historien framåt medan andra varit rena sömnpiller där allting som sker är okaraktäristiskt för de hjältar som vi lärt känna från tidigare säsonger av serien. Nedan presenterar jag en lista med de fem serier som ändå har bjudit på någonting nytt och som har haft stabila och underhållandesäsonger.

Bästa serier

1. Friday Night Lights – Det är en skam att fler inte tittar på denna serie. För mig går den från klarhet till klarhet. Det finns ingen annan serie på tv idag som är bättre på att förmedla känslan av att det jag ser skulle vara på riktigt. Det finns inte heller någon annan serie där jag har så svårt att håla tillbaka tårarna vilket är väldigt ovanligt för mig. Har du ännu inte sett denna serie, som handlar om livet i Dillon, Texas där allting kretsar kring Amerikansk Fotboll, gör det.
Betyg för Friday Night Lights (Säsong 3): A 

2. The Amazing Race – Jag har saknat detta tävlingsprogram där elva lag reser runt jorden och kämpar om att komma först till mål. Länder som besöktes var bland annat Kambodja, Kazakstan och Nya Zeeland. En av höjdpunkterna var när Andrew och Dan försökte marschera som soldater i Ryssland vilket var en smärre katastrof för allt vad taktkänsla heter. Betyg för The Amazing Race (Säsong 13): B  

3. Chuck – Nästa vecka har säsong 2 premiär i Sverige och jag kan bara rekommendera alla att se den. I den nya säsongen får vi se mer av Chucks, Sarahs och Caseys bakgrunder och hur detta påverkar dem. Jag säger det återigen. Det är inte världens bästa serie men varje avsnitt får mig på gott humör och underhåller mig.
Betyg för Chuck (Avsnitt 201-211): B

4. The Big Bang Theory – Den bästa komedin de senaste två åren och säsong 2 hanterar romansen mellan Leonard och Penny på ett mycket snyggt sätt. Serien vinner hela tiden en allt större publik och många av mina vänner har helt plötsligt börjat titta på serien med behållning.  
Betyg för The Big Bang Theory (Avsnitt 201-211): B 

5. Survivor: Gabon – Survivor har en bra säsong igen. Hur lyckas Mark Burnett efter sjutton säsonger? Jag tror ändå att TV4, om de spelar sina kort rätt, inte gör en så dum satsning ändå. Gabon hade många deltagare som jag kunde tycka illa om och slutet blev riktigt bra med en lite överraskande men värdig vinnare.
Betyg för Survivor (Säsong 17): C 

Grey’s Anatomy fanns med på listan i det första utkastet till detta inlägg och den nya säsongen började underhållande men efter att serien gjort ett riktigt bottennapp genom att låta Izzie Stevens återse sin döda fästman Denny gick det bara utför och jag kan inte med gott samvete placera Grey’s Anatomy på någon topplista.

En annan serie som var nära att komma med på listan var Life som hela tiden växer i mina ögon. Jag har skrivit lite om denna serie tidigare och kan bara understryka att det är en charmig serie som inte är riktig som alla andra polisserier.
 
Tittarsiffror
Den tydligaste trenden under hösten har varit vikande tittarsiffror och jag måste skriva lite om detta i denna sammanfattning. Det verkar som om detta till stor del är ett resultat av författarstrejken i våras. Tv-tittarna upptäckte helt plötsligt att de klarade sig bra utan att titta på tv och när det dessutom inte kom ut många nya bra serier i höstas har de har de helt enkelt hittat till andra medium. Några serier med de största tappen är Heroes (-26%) och Prison Break (-23%) men nästan alla serier har tappat en hel del. Några av de få serier som går bättre i år än tidigare är  The Big Bang Theory, How I Met Your Mother och NCIS.

Nya serier
Till slut vill jag kommentera de nya serierna som dök upp i höstas. Bland dessa är det bara en serie som jag kan ge godkänt och det är den amerikanska versionen av Life on Mars som jag tycker passar i New York istället för i London. Den enda serien som verkligen har lyckats är The Mentalist som är ytterligare ett kriminaldrama från CBS som liknar de flesta andra. Denna serie var i december till och med den mest sedda serien i USA med 19 miljoner tittare. Den största besvikelsen för mig var J.J. Abrams nya serie Fringe som inte heller blivit någon succé i Sverige trots att Kanal 5 har satsat stort på den. Jag hade väldigt svårt för karaktärerna och samspelet mellan dessa till den grad att det var jobbigt att titta. Enligt många har serien rykt upp sig och kanske är det möjligt att jag tar mig en titt på den igen vid ett senare tillfälle. Ytterligare en ny serie som går bra är Eleventh Hour, som snart har premiär i Sverige på Canal+.

3 reaktion på “TV i USA hösten 2008

  1. Du har helt missat Sons of Anarchy bland nyheterna. Den enda nya serien jag valt att följa och jag har inte ångrat mig. Fyller i alla fall tomrummet efter The Wire och The Shield något även om det är en bra bit kvar innan det når världsklass.
    Dessutom har du glömt Mad Men och Dexter som båda hade riktigt bra säsonger.

  2. Glömt och glömt vet jag inte. Om jag ska vara ärlig tänker jag av olika anledningar inte titta på Sons of Anarchy och jag har fortfarande inte hunnit titta på Mad Men och Dexter även om jag flera gånger sagt att jag ska det. Det är anledningen till att de inte är med på listan. Jag har helt enkelt inte sett dem.

    En mindre pinsam förklaring för mig :-) kan vara att listan endast gäller serier på de fyra stora kanalerna och inte kabelkanalerna.

  3. Jag förstod nästan det så jag borde skrivit ”glömt”.

    Du prioriterar helt enkelt ”fel” serier. :) De bästa sänds på kabelkanalerna.

Kommentarer inaktiverade.