Ny serie: Eleventh Hour

Eleventh Hour 
Det är inte många nya serier i år som har hittat en större publik men en av de få som har lyckats är kriminalserien Eleventh Hour som har premiär på Canal+ idag. Under hösten har i snitt 12 miljoner amerikaner bänkat sig framför sina tv-apparater för varje nytt avsnitt av serien, vilket måste anses som en respektabel siffra. Eleventh Hour bygger på en engelsk miniserie, med samma namn, som superproducenten Jerry Bruckheimer (som även ligger bakom CSI, Cold Case, Without a Trace och The Amazing Race)   har tagit över Atlanten.

Britten Rufus Sewell spelar i serien biofyskiern Jacob Hood som är vetenskaplig rådgivare för FBI och som kallas in som en sista utväg vid olösliga mysterier. – Jag försöker gestalta Jacob som kunnig men rätt ödmjuk, eftersom min erfarenhet av riktigt begåvade människor är att de ofta erbjuder sina kunskaper som anspråkslösa förslag, säger Sewell för att beskriva sin karaktär.

Till sin hjälp har Hood agenten Rachel Young (Marley Shelton) som agerar hans livvakt vilket allt som oftast är en uppgift som är direkt nödvändig. Några av de fall som duon konfronteras med under den första säsongen är en kvinna som hittas djupfryst på årets varmaste dag och människor som blir förlamade efter att ha ätit vis mat. Även om de fall som Hood undersöker känns otroliga är tanken med serien att allting helt ska byggas på vetenskap och mycket tid läggs ner för att få alla fakta rätt.

I det första avsnittet hittas nitton burkar, innehållande döda mänskliga foster, i en skog utanför Seattle. Hood kallas in för att ta reda på vad som har hänt och vem som ligger bakom och det visar sig att någon har bestämt sig för att klona en människa.

Hur mycket jag än skulle vilja kan jag inte säga att denna serie är unik. Den är ett kriminaldrama i mängden med sin egna lilla twist att "hjälten" är en biofysiker. I ett försök att undervisa tittarna har Hood små charmiga föreläsningar för sin partner men ofta ligger de på högstadienivå. Samtidigt som han är en vetenskapsman har Hood ett visst känslomässigt djup som bottnar i att han nyligen förlorat sin fru. Han kan på ett bra sätt förklara för någon som vill klona sin döda son att en klon inte kommer vara samma individ som sonen eftersom en människas karaktär inte går att återskapa trots att de har samma DNA. Trots detta kan jag inte bli exalterad över en serie som i form liknar många andra. TV är fylld av kriminaldramer och om jag ser en serie på TV vill jag ändå uppleva något som är lite mer nyskapande än detta men ett avsnitt då och då i brist på annat att titta på kommer det kanske att bli. 

Betyg för Eleventh Hour (avsnitt 101-102): D

Seriestart för Eleventh Hour måndagen den 2 februari kl. 20.00 på Canal+ First.

Ytterligare en recension på Eleventh Hour kan du hitta på SvD.se.

En reaktion på “Ny serie: Eleventh Hour

  1. Pingback: På TV: Vecka 11 2009 | MicTV

Kommentarer inaktiverade.