Giro d’Italia på Eurosport

Även om jag ännu inte har gjort något inlägg som handlar om sport så är det, brevid TV-serier, ett av mina största intressen.

Vad är inte bättre att börja skriva om än de fantastiska TV sändningarna som Eurosport gör ifrån de stora cykeltävlingarna. Den största anledningen till att dessa sändningar är så bra stavas Roberto Vacchi och Anders Adamsson. Dessa båda herrar har fått mig intresserad av cykel. De lyckas göra maratonsändningar på fem-sex timmar, där det knappt händer någonting, till must see TV. Jag vet inte riktigt hur de lyckas men jag tror att det har med följande fyra punkter att göra:

1. Kunskap: Få i Sverige kan lika mycket om cykel som dessa två. De kan kasta ur sig vilken fakta som helst om exakt allting som har med cykel att göra. Genom att göra detta ger de även oss vanliga dödliga en mycket bra inblick i hur cykelvärlden fungerar.

2. Pålästa: De är pålästa om exakt allting som har med varje etapp att göra. De berättar om det mesta som vi ser på resan genom de Europeiska landskapet.

3. Inlevelse: Ingen kommentator lever sig in mer i sin sändning än Roberto Vacchi. Han delar med sig av varje litet skeende som kan ha någon som helst betydelse för tävlingen. När han dessutom skriker av upphetsning när cyklisterna bara är några meter ifrån mål kan man bara njuta.

4. Personliga: De bjuder hela tiden på sig själva under sändningarna. Det känns nästan som om man känner dessa båda herrar personligen trots att man aldrig träffat dem.

Just nu pågår Giro d’Italia för fullt och har ni inte sett någonting från dessa sändningar så är morgondagens etapp en bra start. Etappen har en av de tuffaste avslutningar som cykelvärlden någonsin skådat. Tio kilometer uppför en extremt brant backe. Det är för dessa etapper som jag älskar att titta på cykel. När cyklisterna går in i stigningen är de en stor grupp och meter för meter faller de bort tills den starkaste i ensam majestät går i mål. Sändningen börjar kl. 16.00 på Eurosport.