Ny Serie: The Mentalist

The Mentalist FOTO: TV3/VIASAT             

Den största tv-succén på länge i USA är The Mentalist som hade premiär på CBS i höstas. Varje avsnitt följs av drygt 20 miljoner vilket gör serien till en av de mest sedda programmen just nu på andra sidan Atlanten. Idag har serien premiär i Sverige på TV3 och jag har tagit mig en närmare titt på pilotavsnittet.

Huvudrollen och seriens kärna är Patrick Jane (Simon Barker) som en gång i tiden var ett tv-medium som nu sadlat om till brottsbekämpare. Det som gjorde honom unik som medium var hans känsla för detaljer vilket i brottsbekämpningens bana leder honom till att se och dra slutsatser av saker som de flesta andra inte ens upptäcker. Redan under de första minuterna av serien tolkar han en mammas kroppsspråk för att förstå att någonting inte står rätt till i den familj vars dotter precis blivit mördad.  Jane ingår i ett team som arbetar för CBI (California Bureau of Investigation)  och hans chef är Teresa Lisbon (Robin Tunney) som med järnhand styr teamet och försöker att hålla koll på Patrick. Varannan minut litar hon fullt på Jane och direkt därefter förkastar hon helt hans arbetsmetoder.

Precis som med Eleventh Hour, som jag skrev om för någon vecka sedan, är detta en traditionellt kriminaldrama som jag har väldigt svårt att bli ivrig över att se. Tyvärr är det just nu detta som säljer och ytterligare kriminalserier håller på att utvecklas i USA till hösten. Simon Barker gör ändå en bra roll då han porträtterar den självupptagne Jane som anser att han är mycket bättre än de flesta. Detta betyder dock inte att jag uppskattar hans karaktär som ofta känns arrogant och nedlåtande. Ofta på gränsen till skrämmande mot omgivningen då han hela tiden uttrycker hur han förstår andra personer. Jag kan ändå, trots mitt eget ointresse, se varför så många verkar gilla serien. Det finns en spänning i att få en inblick i hur någon kan avslöja och tolka de tecken som finns runt oss alla men som vi själva inte förstår.  

Jag kommer inte att följa The Mentalist men om du känner att du saknar en bra kriminalserie är detta ändå ett bra alternativ. Det jag saknar är ett team som samarbetar och där historierna som berättas kan byggas upp på de olika karaktärerna. I denna serie överskuggar Patrick Jane alla andra och medlemmarna i teamet blir bara statister.

Betyg för The Mentalist (avsnitt 101): D

Seriestart för The Mentalist tisdagen den 17 februari kl. 21.00 på TV3.

9 reaktion på “Ny Serie: The Mentalist

  1. idag har du uppdaterat bra. men annars tycker jag att du uppdaterar dåligt. jag tycker att du kan anstränga dig mer, för det finns så mycket mer att skriva om. men jag älskar din blogg/hemsida ändå :)

  2. Jag kan bara hålla med! Det finns massor av inlägg som jag har börjat att grunna på men tyvärr räcker inte tiden till att göra allting som jag vill göra. Försöker i alla fall att planera bättre så att det dyker upp inlägg mer regelbundet. Om inte annat får du gärna titta in på de nya Twitter inläggen.

  3. Aj aj aj… Tisdag klockan 21.00. Det är krig mellan House, The Mentalist och dem efter längtade Desperate Housewives! Jag ska i alla fall kolla på Desperate housewives.

  4. Det är därför jag gillar NCIS så mycket! Där handlar det om hela teamet och olika avsnitt bygger ofta på de olika karaktärernas historia.

  5. Eller så löser du det så här okej! Titta på Desperat Housewives och spela in House och sedan ser du The Mentalist när den går i repris på torsdagar kl. 22.30.

Kommentarer inaktiverade.