På TV: Vecka 15 2009

På TV Fredag
Talang 2009 (säsongspremiär) kl. 20.00 på TV4:
Programmet där Tobbe Blom och Markoolio, tillsammans med en jury bestående av Bert Karlsson, Charlotte Perelli och Johan Pråmell, åker runt i Sverige för att hitta människor inom nöjesbranschen med talang. Idol har en viss existensberättigande eftersom flera av deltagarna slår igenom som artister men vad det gäller Talang anser jag inte att samma berättigande finns då ytterst få av deltagarna får någon som helst uppmärksamhet efter programmet. I premiären bjuds tittarna på bland annat körsång, lindans och jonglering på en enhjuling.

Berg flyttar in (säsongspremiär) kl. 21.30 på TV4:
I åtta avsnitt flyttar Carina Berg in hos bland annat Niklas Strömstedt, Lill-Babs, Tommy Körberg och Glenn Hysén. Som ett plåster följer hon med kändisen var de än går och lämnas hon obevakad drar hon sig inte för att rota i hyllor och skåp. I fredagens avsnitt är hon hemma hos Pernilla Wahlgren och imponeras av hennes gigantiska garderob. 

På TV Lördag
Fotboll: Elfsborg-Hammarby kl. 15.50 på TV4:
Premiären av årets allsvenska spelas mellan Elfsborg och Hammarby i Borås och TV4 finns på plats för den antagligen första och sista matchen på kanalen för den här säsongen. Resten av året är det bara Canal+ som sänder hela matcher direkt från Allsvenskan. Under premiärhelgen visar Canal+ Sport 1 Örgryte-GAIS kl. 14.30 på söndagen och Helsingborg-IFK Göteborg kl. 20.00 på måndagen.

På TV Måndag
Fotbollskväll (säsongspremiär) kl. 21.30 på SVT2:
Efter att ha bytt bort Friidrotts-EM nästa år till TV4 äger SVT återigen rättigheterna till att visa Allsvenskan i Fotbollskväll. Dagens matcher analyseras och höjdpunkter från den senaste omgången visas. Mats Nyström kommer att vara programledare och hans experter kommer att vara Ola Andersson och Glenn Strömberg, som båda lånats ut från Viasat Sport, samt det gamla fotbollsproffset Pär Zetterberg.

Vetenskapens värld (säsongspremiär) kl. 20.00 på SVT2:
Den nya säsongen av Vetenskapens värld börjar med en dokumentär om alla de skeppsvrak som ligger i havet utanför Dalarö i Stockholms skärgård.

På TV Onsdag
I regnskuggans land (seriestart) kl. 20.00 på SVT2:  
Detta är en dramaserie från Australien i sex delar där tittarna följer veterinären Kate McDonald som arbetar i jordbruksdistriktet Paringa där regn mycket sällan faller vilket ger mycket svåra levnadsbetingelser.

På TV Torsdag
Hjälp! Jag är med i en japansk tv-show (seriestart) kl. 20.00 på TV4:
Nio kända svenskar reser till Japan för att delta i ett japanskt tävlingsprogram. Till skillnad från den amerikanska versionen är TV4:s version inte en dokusåpa utan mer inriktad på tävlingsmomentet. Jag har sett de första minuterna och de var ganska underhållande. Dessutom är min gamla radiofavorit Kjell Eriksson med i programmet vilket enbart kan vara positivt. Dessa båda saker kommer antagligen få mig att ge programmet en chans. Det jag däremot stör mig på är att Carolina Gynning är programledare för satsningen vilket skulle kunna leda till katastrof.  

Niklas mat (säsongspremiär) kl. 20.00 på SVT1:
Den femte säsongen av Niklas mat går mer in på livet på kocken Niklas Ekstedt. Utöver recept och reportage får tittaren även följa med i  hans liv som krögare och tv-kock.

Grannfejden (säsongspremiär) kl. 21.00 på TV3:
I en ny säsong försöker Robert Aschberg återigen lösa svåra gräl mellan grannar.