På TV: Vecka 17 2009

På TV Fredag
Generation Kill (seriestart) kl. 22.30 på SVT2:
Generation Kill bygger på en bok skriven av Evan Wright som under Irakkriget år 2003 följde med ett kompani stridande marinsoldater. Det första avsnittet är inte mycket att hurra för men resten av de sju avsnitten visar en bild av kriget som jag inte var medveten om innan jag såg serien. Vi får se en skildring av soldaternas liv och leverne, vilka konsekvenser den mycket bristfälliga planeringen av kriget fick, soldaternas arrogans mot civilbefolkningen och amerikanska officerare som lever på myten av sig själva och därigenom försätter sina soldater i farliga situationer. Det jag ändå störde mig på var att varje mening innehåller minst en svordom. Jag antar att detta ska verka verklighetstroget men det blir bara tjatigt och irriterande att lyssna på samtidigt som det inte tillför handlingen någonting.
Betyg för Generation Kill: C

På TV Lördag
Innebandy: SM-Finaler från Globen kl. 12.30 och 15.30 på TV4:
Innebandysäsongen avslutas med en enda avgörande match från Globen i Stockholm. I damfinalen möts Falun och Balrog och i herrfinalen blir det en repris från förra året då Warberg besegrade AIK. Är det dags för AIK att få revansch?

På TV Söndag
Dollhouse (seriestart) kl. 22.25 på TV400:
En av årets mest omtalade serier är Dollhouse, skapad av Joss Whedon som även ligger bakom Buffy the Vampire Slayer, som har svensk premiär på TV400. Serien handlar om en olaglig verksamhet där människor blir av med sin personligheter för att sedan kunna programmeras om för att utföra den handling som passar det specifika uppdrag som personen har för tillfället. Eliza Dushko spelar Echo som är en av dessa "dockor" och som sakta börjar återfå medvetandet om vad hon håller på med. Av de reaktioner jag har läst om Dollhouse börjar serien svagt men växer med tiden. Jag ska i alla fall ge serien en chans att övertyga mig om dess förträfflighet innan den antagligen läggs ner efter den första säsongen.

Söndagsparty med Filip och Fredrik (seriestart) kl. 21.00 på Kanal 5:
Filip och Fredrik sänder underhållning direkt från New York på sitt alltid lite säregna sätt. Programmets gästas avr både kända svenskar och amerikaner och i det första programmet mötes Jonas Gardell och Marliyn Manson. Duon utlovar att ungefär vad som helst kan komma att hända och redan i det andra programmet kommer Filip att viga ett par i direktsändning.

The Amazing Race (säsongsstart) kl. 18.00 på TV6:
Jag absolut älskar The Amazing Race men säsong 8 som startar idag på TV6 är tyvärr ett bottennapp. Istället för de vanliga paren tävlar istället familjer om fyra personer vilka under denna säsong inte lämnar Nordamerika. Eftersom många av de tävlande är barn är uppgifterna inte särskilt utmanande och eftersom de tävlande den mesta delen av tiden åker bil skapas knappt några tidskillnader mellan lagen. Trots detta är detta bättre än mycket annat skräp på tv och jag kan lova att detta lågmärke endast är tillfälligt eftersom redan säsong 9 är en av de allra bästa. Betyg för The Amazing Race (säsong 8): D  

På TV Måndag
Inför Eurovision Song Contest 2009 (seriestart) kl. 20.00 på SVT1:
I fyra program betygsätter en panel bestående av Charlotte Perrelli, Petra Nielsen, Marie Serneholt, Christer Lindarw och Thomas Lundin alla bidragen till årets festival som går av stapeln i Moskva den 16 maj. Christer Björkman är programledare för spektaklet.

Misstänkt (seriestart) kl. 22.40 på TV4:
Jag har lite svårt att förstå vad detta program egentligen går ut på men som jag har förstått det är det något slags kriminalmagasin som tar upp olika aspekter av kriminallitet. I det första programmet diskuteras bland annat huliganism. Jag tycker det låter som ett tråkigt försök att nå några av Efterlyst alla tittare. 

På TV Tisdag
Hell’s Kitchen (säsongsstart) kl. 22.00 på TV3:
Säsong 5 av serien där sexton kockar tävlar, under ledning av den numera legendariska kocken Gordon Ramsay, om att få sin egen restaurang i ett av de största hotellen i Atlantic City. Om du sett serien tidigare kan jag lova att det blir mer av samma vara. Tävlande som gör klantiga misstag och Gordon Ramsay som skriker på dem. Många av årets deltagare verkar helt sakna självinsikt vilket gör programmet till ett roligt tidsfördriv om ni inte har något annat att se på tisdagarna. Betyg för Hell’s Kitchen (säsong 5): C

På TV Onsdag
Entourage (säsongsstart) kl. 22.00 på SVT1:
Direkt efter det att den tredje säsongen avslutats på SVT visar kanalen hela säsong 4 av Entourage. Vince, som satsat hela sin förmögenhet på att få göra filmen Medellin, kämpar tillsammans med sina polare för att göra den nya filmen framgångsrik men problemen hopar sig och det är långt ifrån säkert att han lyckas. Säsongen är långsam och många avsnitt liknar varandra men säsongsavslutning är minst sagt överraskande. Betyg för Entourage (säsong 4):

På TV Torsdag
Draknästet (seriestart) kl. 21.00 på SVT1:     
I nio program under våren får entreprenörer och innovatörer presentera sina idéer för investerare (drakar) som där på plats får bestämma sig för om de vill satsa på projekten eller inte. Programidén kommer ursprungligen från Japan och har gjort succé bland annat i Storbritannien.  

2 reaktion på “På TV: Vecka 17 2009

  1. Hej Anna,
    Lie to me har ännu inte fått någon beställning för ännu en säsong. Serien startade bra men tittarsiffrorna sjunker stadigt. Just nu är det inte alls säkert att det ens blir ytterligare en säsong.

Kommentarer inaktiverade.