TV Notiser 22/4 2009: The Tudors, OS m.m.

THE TUDORS Showtime har beställt en fjärde och sista säsongen av The Tudors som kommer att visas på kanalen i USA med tio avsnitt under våren 2010. The Tudors berättar historien om kung Henry VIII och hans sex fruar och har visas på SVT i Sverige. Den sista säsongen kommer att fokusera på kungens två sista fruar Katarina Howard och Katarina Parr samt hans väg till galenskap.

SPORT TV4 har köpt rättigheterna för att få visa fotbolls-EM för damer som spelas i Finland från den 23 augusti till den 10 september i år. Sveriges gruppspelsmatcher, en kvartsfinal, en semifinal och finalen visas på huvudkanalen medan TV4 Sport visar andra matcher från turneringen.

KANAL 5 Efter Färjan, som utspelar sig på en Finlandsbåt, kommer Kanal 5:s nästa arbetsplatssåpa att utspela sig på jättevaruhuset Gekås i Ullared. Gekås hoppas att detta blir ett sätt för ännu fler att hitta till handelsplatsen i de halländska skogarna.

OS EBU (European Broadcasting Union, där SVT och TV4 är medlemmar) har ägt de europeiska rättigheterna för att visa OS de senaste 50 åren men EBU var inte beredda att betala den miljard dollar som IOK krävde för sändningsrättigheterna för OS 2014 och 2016 och släppte dem till konkurrenter. De svenska rättigheterna sitter just nu hos det schweiziska företaget Sportfive och när de ska sälja vidare dessa till den svenska marknaden är det inte alls säkert att det blir SVT som vinner striden. Fortsättning följer i detta rättighetsdrama.