TV4 ingår on-demand avtal med NBC

I USA har tittarna under något års tid kunnat se de flesta av sina favoritserier gratis på TV bolagets hemsida dagen efter att de sänts på tv. Det är inte alltid man har tid att se ett avsnitt när det faktiskt sänts och frågan är när vi kommer att ha möjlighet att göra detta i Sverige.

Idag basunerar TV4 ut att de slutit ett avtal med NBC som ser ut att vara ett mycket litet steg i rätt riktning. Detta avtal ger TV4 rätt att visa avsnitt av TV serier som Heroes, House och 30 Rock på deras hemsida via TV4 Anytime. En del av dessa serier kommer de dessutom att kunna visa redan innan de sänts på TV.

Även om TV4 anser att detta är en stor sak att de blir den första svenska kanalen som får ett sådant avtal så är det bara ett jätte litet steg på vägen. För det första kostar det 49 kronor i månaden att få tillgång till innehållet på TV4 Anytime vilket är för mycket med tanke på att varken SVT eller Kanal 5 tar någonting för att man ska kunna se deras eget producerade material på deras hemsidor. För det andra handlar det knappast om några nya serier den dagen man kommer att kunna se dessa serier på TV4 Anytime. Canal+ äger rätten till den första visningen i Sverige för alla dessa serier och TV4 ligger cirka två år efter USA när de väl visas. Det hade varit en helt annan sak om det hade varit t.ex. Lost som man fått möjlighet att se på internet. Då hade vi haft möjligheten att se nya avsnitt på webben som barra varit några veckor gamla.

Att TV4 dessutom skulle vara först med att visa sina amerikanska serier på internet är dessutom en sanning med modifikation. Canal+ har redan sedan ett år kunnat erbjuda sina kunder att utan extra kostnad kunna se några amerikanska serier som Dexter och Flight of the Concords direkt efter det att de sänts på kanalen.

Hur som helst får vi se detta som ett första litet positivt steg och hoppas att fler sådana här avtal kommer att kunna tecknas inom en snar framtid.