Flight of the Conchords

En serie som blev en positiv överraskning för mig under hösten var den utmärkta komedin Flight of the Conchords som visades på Canal+. Serien är producerad av HBO (som även gjort Six Feet Under, Sopranos m.fl.) och handlar om den Nya Zeeländska folkduon Flight of the Conchords, bestående av Bret McKenzie och Jemaine Clement. Vi följer deras liv i New York där de försöker slå igenom i USA med hjälp av sin oduglige manager Murray och med understöd av sitt enda fan Mel.

Tonen i serien är dödsseriös med en gravt sarkastisk underton och otroligt skön dialog. Helt skruvade handlingar känns helt naturliga som i avsnitt sju där duon nekas till att köpa frukt hos en nordafrikansk frukthandlare eftersom de är Nya Zeeländare, vilka frukthandlaren hävdar att han avskyr. Ett intressant sätt av visa på det absurda med rasism.

Bandet Flight of the Conchords finns på riktigt och huvudrollsinnehavarna i serien är bandets faktiska medlemmar. Serien kryddas med en del av bandets låtar vilka till och med är sjukare än seriens handling. Alla sånger vävs in på ett roligt sätt i serien och blir en integrerad del av den. För att illustrera har jag nedan länkat till en video på YouTube. Videon är inte hämtad från själva serien, även om låten faktiskt är med i det första avsnittet. Hur som helst ger den en bra uppfattning om seriens ton.

Om du missade Flight of the Conchords på Canal+ får du en ny chans när den kommer att visas på SVT med start i maj. Det kommer också glädjande besked ifrån USA där det rapporteras att arbetet med ytterligare en säsong har inletts.

Betyg för Flight of the Conchords (Säsong 1): B