American Idol 2008

American Idol

Sedan ett antal veckor är American Idol cirkusen återigen igång i USA. Programmet, som visas på FOX, är det mest sedda programmet av alla i USA med ungefär 30 miljoner tittare varje vecka. Erkännas skall att jag under vissa stunder har tyckt att detta program varit ganska underhållande. Jag följde hela säsong 4 och har då och då sett avsnitt från andra säsonger. Framför allt brukar jag tycka att uttagningsveckan i Hollywood, där 200 deltagare blir 24, brukar vara sevärd. Stenhårda krav sållar bort alla de som trodde att det skulle fixa sig utan hårt arbete.

I brist på annat att titta på mitt under rykande manusförfattarstrejk, valde jag att titta på några avsnitt av den nya säsongen. Vilken besvikelse! Det var länge sedan jag varit så uttråkad. American Idol har gått i fällan att inte våga göra någonting annorlunda sedan man började. Rollerna för programledaren Ryan Seacrest och domarna Simon Cowell, Randy Jackson och Paula Abdul är lika cementerade som pelarna på Öresundsbron. Randy säger ordet ”dog” i varje mening. Paula kan inte yttra ett negativt ord och verkar mer och mer hysterisk för varje säsong. Simon Cowell försöker vara konstruktiv men eftersom han är den elake i trion blir han utbuad varje gång han öppnar munnen. Ryan Seacrest enda jobb verkar vara att håna Simon för att försöka få igång en fejkad intrig dem emellan. Inte ens avsnittet med Hollywood veckan var uthärdlig att titta på. Segmentet där deltagarna framför i grupp var struken vilket endast gav oss en uppräkning av uppträdanden helt utan dramatik. Man lyckades också helt tråka ut alla tittare genom att upprepa samma meningar, om att detta är det starkaste startfältet hittills och att man ändrat reglerna lite gran, minst tjugo gånger den första halvtimmen. Enda anledningen till att jag inte ger American Idol det lägsta betyget i min betygsskala är att det finns några ögonblick som är sevärda då någon sjunger riktigt bra eller dåligt. Nu väntar jag bara på att även amerikanerna ska fatta att detta enbart är tjatigt och väljer att titta på något bra dramaserie istället. Tyvärr tror jag inte att detta kommer att hända inom de närmaste fem åren och under tiden jublar FOX hela vägen till banken för de ofantliga reklampengar de får in på ett program som knappt kostar någonting att producera.

Med tanke på American Idol endast kör i sina gamla spår var det nog ingen dålig idé av TV4 att sparka hela sin gamla jury för den svenska versionen av Idol. Enligt TV4 presenterar man en ny jury imorgon.

American Idol säsong 7 visas i Sverige av TV4 på måndagar kl. 21.00. 

Betyg för American Idol (Avsnitt 701-715): E

3 reaktion på “American Idol 2008

  1. Hej!
    Visas det inte längre American Idol på tv 4 på måndagar kl 21?

Kommentarer inaktiverade.