Sett på TV: Damernas Detektivbyrå

Tanken var att skriva något om serien innan den hade sänts men tiden tillät inte det så det får bli en recension istället.

Sett på TV i Sverige
Damernas Detektivbyrå – 101 – Pilot 
När och var?: Söndagen den 7 juni kl. 21.00 på Canal+ Hits.
Kommande repriser: Lördag 13/6 kl. 19.00 på Canal+ Hits och söndag 14/6 kl. 13.30 på Canal+ Comedy.  
Jill ScottHandling: Serien bygger på Alexander McCalls bästsäljande romaner med  samma namn som serien. Bara i Sverige har dessa sålt i över 700 000 exemplar. Serien utspelar sig i Botswana där Precious Ramotswe (Jill Scott), efter att ha mottagit ett större arv, bestämmer sig för att flytta till huvudstaden Gaborone och starta en egen detektivbyrå, den första någonsin i Botswana som drivs av en kvinna. Som hjälp för att lösa fallen  har hon den egensinniga sekreteraren Grace (Anika Noni Rose) och garageägaren JLB Matekon (Lucian Msamati) som samtidigt, på sitt eget  lilla sätt, försöker att förföra Precious. Några av de första fallen hon får är att undersöka ett misstänkt försäkringsbedrägeri och om en make är otrogen mot sin fru.
Kommentar: Både min mamma och mormor har läst alla böckerna och blev exalterade när jag berättade om denna tv-serie så jag bestämde mig för att faktiskt se den och jag är inte besviken. Serien är inspelad på plats i Botswana och stor omsorg har lagts på att ge den en äkta känsla. Detta lyckas de bra med. Färgerna, musiken, omgivningarna, människorna och dialekterna ger alla ett intryck av att vi själva nästan befinner oss på savannerna i Botswana. Allt detta bidrar till att göra serien till något unik som vi inte kan se någon annanstans på tv idag. Att fallen som Precious tar sig an oftast är obetydliga gör ingenting eftersom det inte riktigt känns som om det är det viktigaste i serien utan här är det karaktärerna som har överhanden. Däremot är två timmar, vilket är längden på det första avsnittet, för långt för att jag ska lyckas hålla intresset uppe. De återstående avsnitten är bara en timme vilket antagligen ger serien mer rättvisa då tempot är ganska lågt.
Betyg: C