Puzhalsta – film och tv-seriernas Spotify

Puzhalsta

Söndagar i alla ära, men det händer inte alltid jättemycket just denna veckodag, så när jag i morse satt och slösurfade lite råkade jag snubbla över en intressant sida, nämligen puzhalsta.com. Puzhalsta som betyder ungefär varsågod på ryska är en Spotify-liknande tjänst som även den utvecklas av ett svenskt företag i form av CodeMill AB.

Idén fick grundaren Christer Lundin när han satt insnöad på Amsterdams flygplats. En film eller serie hade varit perfekt då, men han insåg att det inte gick att fixa på laglig väg och började fundera kring om det inte skulle kunna gå att  lösa med reklamfinansiering. Tanken med Puzhalsta är att man helt lagligt ska kunna ladda ner filmer och serier till datorn och få ha kvar dem så länge man önskar. För att möjliggöra detta kommer filmerna och avsnitten innehålla reklam på ett eller annat sätt. De har även utvecklat en unik metod som gör att man inte ska kunna eller vilja sprida filmen/serien till sina vänner. Hur väl det skyddet kommer att fungera låter jag vara osagt, med tanke på att de flesta andra skydden knäckts. Puzhalstas vision är att reklamen ska anpassas efter tittaren genom att man får fylla i lite uppgifter när man registrerar sig för tjänsten. Det tycker jag låter intressant även om reklam är måttligt kul kanske man som kille slipper se trosskydd och mascara reklam som i nio av tio fall dyker upp när man sätter på en kommersiell kanal. Mer reklam än i TV verkar det inte bli då man säger att det som högst kommer bli tre avbrott med tolv reklamfilmer i varje. Dessutom har man utvecklat en modell där man som tittar  ska kunna tjäna lite pengar genom att se mera reklam.

I skrivande stund ligger tjänsten uppe för beta test men något lanserings datum verkar tyvärr inte finnas ännu. Däremot går det bra att anmäla sig som beta testare (vilket jag gjorde omedelbart). Jag tror att den här tjänsten kan lyckas riktigt bra om man spelar sina kort väl och lyckas få med några av de stora filmbolagen. Det är kanske ingen vågad gissning med tanke på att Spotify blivit en sådan succé på musik sidan. Jag följer projektet med spänning och hoppas återkomma när jag kunnat ta mig en närmre titt på tjänsten.