Stora sporträttigheter byter ägare

I Sverige finns det idag hela nio renodlade sportkanaler på svenska och för att kunna fylla dessa med ett för tittarna intressant utbud pågår det en ständig kamp om tv-rättigheterna till de stora sportevenemang. Under den senaste månaden har flera rättigheter bytt ägare vilket kommer att påverka utbudet för TV4, TV4 Sport och Viasat Sport under de kommande åren.

Den största nyheten är att TV4-Gruppen köpt samtliga rättigheter för Elitserien i ishockey under perioden 2010-2014. Detta betyder att Canal+ fortsätter att visa grundspelet ytterligare fyra år medan slutspelet flyttar från Kanal 5 och Kanal 9 till TV4. 

TV4 Sport

TV4-Gruppen har även satsat på att köpa in nya rättigheter till TV4 Sport för att stärka kanalens utbud. UEFA-cupen byter till nästa år namn till UEFA Europa League och får ett tydligare upplägg. TV4 Sport kommer att visa den nya turneringen fram till 2012 och tar därmed över dessa rättigheter från Viasat Sport. TV4 Sport har även köpt rättigheterna till den engelska första divisionen, The Championship, de närmaste tre åren. Även denna rättighet tas över från Viasat. En lite ovanligare sport som kanalen valt att köpa in är Elitserien i bordtennis. Hur mycket som kommer att visas från denna är dock ännu oklart.

Viasat Sport

Från Viasat presenteras till hösten en helt ny kanal, Viasat Hockey. Till denna kanal har Viasat förlängt sina rättigheter för att sända den ryska hockeyligan, KHL med ytterligare tre år. KHL huserar idag flera svenska stjärnor och ett visst intresse kan det finnas bland hockeyintresserade att se matcher från denna liga. Dessutom har Viasat köpt rättigheterna till Allsvenskan i hockey de kommande fyra åren. TV4 Sport som tidigare satt på dessa rättigheter blir helt utan hockeyrättigheter.

Förutom de nya hockeyrättigheterna har Viasat Sport tappat flera av sina större fotbollsrättigheter. UEFA-cupen och The Championship har jag redan nämnt men de förlorar även tyska Bundesliga till Eurosport till nästa säsong. Kvar återstår bara Champions League, Franska ligan, VM-kval och FA-cupen. Trots detta tycker Per Tellander, sportchef på Viasat Sport, att de har ett stort och brett utbud till sina kunder med bl.a. Formel 1, Basketligan, STCC, Tennis och NFL. Till MicTV säger han att "man ska komma ihåg, att vi säljer fyra sportkanaler som ett paket. Det innebär att våra abonnenter får ett digert och högkvalitativt utbud av sport men vi jobbar kontinuerligt med att utveckla och stärka utbudet i våra kanaler."

4 reaktion på “Stora sporträttigheter byter ägare

  1. Själv är jag växt upp hand i hand med pingis tycker att det är otroligt kul att det ska sändas på TV. Vore kul om Sverige lyckades plocka fram lite nya storspelare.

  2. Det är roligt att de visar något som de inte brukar visa så varför inte! Det är därför Eurosport 2 är så rolig. Finns ingen bättre kanal för sjuka sporter som t.ex. Cricket, Hopprep och Paintball.

  3. Ännu ett bakslag för Viasats nya hockeykanal nu när Champions Hockey League inte blir av i år. Då de råkar sitta på rättigheterna till just det evenemanget.

Kommentarer inaktiverade.