TV Frågor 16/6 2009: BBC Prime

Fråga: Jag vill kunna se BBC Prime i svensk tv. Det är något helt annat än BBC Entertainment och BBC Lifestyle. Jag såg BBC Prime i våras när jag var i Italien. Varför går det inte här? /Margaretha

Svar: Det korta svaret är att BBC Prime fanns i Sverige fram till i december 2008 men ersattes då av BBC Entertainment i de utbud där BBC Prime brukade finnas (utom hos Boxer). I det längre svaret tänkte jag gå in lite på på anledningen till detta. BBC Prime är en kanal som genom åren har visat en bred variation av det innehåll som sänds på BBC i Storbritannien. I september 2006 bestämde sig BBC för att börja avveckla BBC Prime och istället introducera kanaler med ett mer inriktat innehåll. I en intervju med Varitey sa Darren Childs, chef för BBC Worldwide Channels, att "BBC Prime kommer att försvinna som varumärke. Detta är någonting vi kan göra bättre. Den var för ospecifik." Lansering av de nya kanalerna BBC Entertainment (med drama och komedi), BBC Lifestyle (mat och livsstil), BBC Knowledge (dokumentärer) och CBeebies (barnprogram) har sedan dess pågått i etapper över hela världen. Som jag redan sagt lanserades BBC Entertainment tillsammans med BBC Lifestyle och BBC Knowledge i Sverige i slutet av 2008. Kanalerna har ett mer aktuellt innehåll än det BBC Prime hade och alla program textas till svenska. BBC Entertainment och BBC Lifestyle finns idag i Canal Digitals alla plattformar samt hos ComHem medan BBC Knowledge endast finns hos Canal Digital även om ComHem för tillfället förhandlar om att ta in kanalen i sitt utbud.

2 reaktion på “TV Frågor 16/6 2009: BBC Prime

  1. Hej, tack för svar. Tyvärr stämmer det inte alls. De GAMLA serier som sänd om och om igen tröttnar man snart på. De är ju så gamla att man redan sett dem under BBcprimetiden och det kommer inget nytt. Det verkar ju inte heller stämma att BBC har avvecklat Prime. Jag tittade under 2 veckor i Italien i maj på programmet varje dag.

  2. Om jag har förstått det rätt var tanken med BBC Entertainment att det skulle bli mindre gamla program men om de lyckats eller inte vet jag inte. Avvecklingen av BBC Prime sker i etapper men har inte kommit till alla delar av Världen ännu. Skandinavien var en av de första marknaderna i Europa där det nya konceptet infördes.

Kommentarer inaktiverade.