Kommentar till nomineringarna för Kristallen

Kristallen 2009 Några kommentarer vill jag göra angående nomineringarna till Kristallen som presenterades vid en presskonferens igår. Det första jag vill nämna är att jag är mycket kritisk till att nomineringen i tre av kategorierna, Årets program, Årets manlige programledare och Årets kvinnliga programledare, görs av det svenska folket. Att vinnaren i dessa kategorier röstas fram av tv-publiken kan jag med motstånd acceptera men att även nomineringen tas fram på detta sätt går tydligt stick i stäv med prisets syfte vilket ska vara att "belöna nytänkande och originalitet samt exceptionellt gott hantverk". I folkomröstningar premieras populäritet mer än kvalitet och ett tv-pris i dessa kategorier ska belönas till de bästa och inte till de populäraste.

Vad det gäller de program som har nominerats finns det både glädjeämnen och bottennapp. Bland de program som jag hoppas skall vinna sina kategorier återfinns Berg flyttar in, Halv åtta hos mig och Vinterstudion. Jag var mycket tveksam till Berg flyttar in i början eftersom mitt intresse för kändisars privatliv är minimalt men Carina Berg har verkligen lyckats ta sig hela vägen in på livet med sina offer och visa den riktiga människorna bakom de kända namnen. Efter att ha sett Glenn Hysén öppna upp sig angående sin privatekonomi blev jag berörd på något skumt sätt. Halv åtta hos mig var inte heller något program jag omfamnade direkt men som har vuxit med tiden. Konceptet är enkelt, fyra personer bjuder varandra på mat och tävlar om vem som gör den bästa middagen men höjdpunkten för mig är nog ändå Helge Skoog som ändå gör de sämsta skämten och tråkigaste avsnitten små roliga att titta på. Vinterstudion kvalar in på att det är ett ljus under tråkiga vinterdagar då det inte fins något bättre än att slå på tv:n och följa de svenska skidåkarna av alla dess slag. Hela teamet som arbetar med dessa sändningar gör ett jätte bra arbete att hålla intresset uppe under hela de långa sändningarna.

Bland de stora frågetecknen finns nomineringen av Ballar av stål som den bästa komedin. Detta är inte humor i min värld och består av element som jag inte vill ta i med tång. Matakuten är ytterligare ett obehagligt kapitel. Syftet är egentligen gott, att hjälpa barn att få bättre skolmat, men konceptet är stulet av Jaime Oliver och de avsnitt jag såg kändes inte äkta utan mer som ytterligare en pr-kupp av Bert Karlsson och Melker Andersson. En liten skandal är också att Wild Kids inte fått någon nominering som bästa barnprogram. Ett bättre och mer välproducerat barnprogram tycker jag inte finns i Sverige.

Det är roligt att Kristallen tagit med kategorin Årets sportprogram men samtidigt saknas det några självklara nomineringar här. Canal+ gör fantastiska studiosändningar kring sina sportevenemang och Eurosports sändningar från Tour de France med Roberto Vacchi och Anders Adamsson förtjänar en plats i denna kategori. Anledningen till att de inte är med är att priset bara delas ut till program som visas på SVT, TV3, TV4, Kanal 5, TV6, TV8 och UR. Jag anser ändå att om priset ska vara hela Sveriges tv-pris borde de stora kanalerna i undantagsfall även kunna sträcka sig utanför sina egna program för att belöna kvalitet.

För att sammanfatta allting har många bra nomineringar gjorts men om jag tittar på listan verkar även en hel del program ha slunkit med i processen mest för lång och trogen tjänst. Kanalerna borde verkligen anstränga sig för att endast ta med det som varit exceptionellt bra under det gångna året.

En reaktion på “Kommentar till nomineringarna för Kristallen

  1. Jag håller helt med dig där om att de tre publika priserna (årets program, årets manlige och kvinnliga programledare) tenderar att bli väldigt populistiska. Antingen blir det någon gammal trotjänare som vinner, Oldsberg, någon som folk tycker är snygg, Persbrandt, eller något åt det hållet.

    Ingen av dessa herrar står knappast för nytänkande. Snarare ytterliggare tecken på hur illa det är ställt med det svenska folket tv-tittande.

Kommentarer inaktiverade.