På TV: Vecka 27 2009

På TV Fredag
Fotboll: Sverige-England (U21-EM) kl. 18.00 på TV4:
Jag hade inte trott att Sverige skulle gå ända till semifinal men U21-landslaget har spelat bra. Lars Lagerbäck har där en hel del att lära om hur man faktiskt vinner en match och inte bara går in för att inte förlora. Semifinalen spelas på Gamla Ullevi i Göteborg och om Sverige skulle vinna spelas finalen på måndag kl. 20.45.

Michael Jackson och hans musik kl. 22.00 på SVT1:
Med anledning av Michael Jacksons frånfälle igår sätter SVT in en extrainsatt dokumentär om honom som behandlar hans musik, dans och kreativitet under 80-talet.

På TV Lördag
Kriminaljouren (säsongspremiär) kl. 21.00 på SVT1:
Säsong 2 av det tyska kriminaldramat som visar verksamheten vid kriminaljouren i Berlin där poliserna är fullständigt fokuserade på att lösa de fall de får och slösar ingen tid med pappersarbete.

På TV Måndag
Harper’s Island (seriestart) kl. 23.40 på TV4:
Harper’s Island skulle egentligen ha börjat visats på TV4 lördagen den 9 maj, men på grund av ändringar i den amerikanska sändningsplanen för serien tvingades de skjuta upp seriestarten tills nu. TV4 kommer att visa serien kl. 23.40 måndag-torsdag under tre veckor. Tyvärr är det en riktigt dålig tid, många kommer inte kunna sitta upp så sent. Harper’s Island börjar då ett stort sällskap reser till en ö utanför Seattles kust för att fira ett bröllop. Men ön är inte lika idyllisk som det verkar för där har nämligen ett antal olösta mord utspelats sju år tidigare. Snart förvandlas festen till en enda stor tragedi då öns förflutna återigen spökar. För varje nytt offer misstänks alla på nytt, både tillresta och lokalbefolkningen, allt i sann Agatha Christie anda. Jag måste säga att jag gillar det här: läskig story, brutala mord, bra skådespelare och otrevlig miljö. I mitt tycke är Harper’s Island en  perfekt serie för en stunds slötittande, men jag vill inflika att är du lite känslig och ogillar skräckfilm bör du nog undvika den här serien. Förhoppningsvis lyckas de upprätthålla spänningen och göra någonting bra av serien för jag kommer definitivt att se fler avsnitt. 
Betyg för Harper’s Island (avsnitt 101): B                                /Ted Larsson

På TV Torsdag
Stig Bergling – I fiendens tjänst (seriestart) kl. 21.00 på SVT1:
På torsdagar sex veckor framåt kommer SVT visa dokumentärer med kända spioner genom historien. Serien inleds med en dokumentär om den svenske storspionen Stig Bergling som överlämnade svenska militärhemligheter till Sovjetunionen. Programmet är gjort av Fredrik S. Johnsson och Kristoffer Hanson vilka även är upphovsmännen bakom de utmärkta radiodokumentärerna på P3 som går under namnet P3 Dokumentär. Jag brukar inte missa ett enda avsnitt av P3 Dokumentär och jag kommer med all säkerhet även se detta program.