Kockduellen

Kockduellen

I måndags hade matlagningsprogrammet Kockduellen nypremiär på TV4. Programmet gick senast på TV4 åren 1996-2000 med Staffan Ling som programledare. Detta var ett program som jag då och då tittade på och tyckte var bra. Programmets idé är att två kändisar handlar råvaror för en liten summa och tillsammans med en kock lagar de en trerätters middag  på endast femton minuter. I slutet röstar publiken på vilket lag de tycker gjort det bästa jobbet.

Den nya versionen har Peder Lamm (känd från Otroligt Antikt på SVT) som programledare och gästerna i det första programmet var Mattias Särnholm från Roomservice och schlagersångerskan Linda Bengtzing.

Det smärtar mig lite att säga att det var länge sedan jag varit så besviken på ett TV program. Den nya versionen håller inte måttet. Allra mest måste jag rikta min kritik mot Peder Lamm som var den största anledningen till att programmet var nästintill omöjligt att titta på. Mannen slutade aldrig att prata.  Mycket av snacket var helt ointressant och Peders jobbiga och intensiva röst spädde ytterligare på intrycket av att han var programmets mittpunkt. Detta tillsammans med att tempot i programmet var otroligt högt gjorde att man knappt uppfattade vad de höll på att laga. Maten måste ändå vara den viktigaste ingrediensen i ett matprogram. 

Den enda anledningen till att Kockduellen inte får det lägsta betyget var Mattias Särnholms närvaro i programmet. Han var den ende som lyckades lätta upp stämningen något och var till och med spontant rolig vilket kändes som en frisk fläkt i kontrast till det som bara kan uppfattas som om Peder Lamm läste direkt från sitt manus och inte improviserade en enda mening.

Jag kan inte rekommendera någon att titta på Kockduellen. Se hellre Ready Steady Cook på BBC Food som är förlagan till Kockduellen.

Betyg för Kockduellen: E