Äntligen en kategori för sportprogram i Kristallen

På grund av tidsbrist lyckas jag inte alltid få ut allt material här på bloggen när jag så önskar. Den följande intervjun gjordes i samband med att nomineringarna till Kristallen presenterades för en månad sedan men jag är säker på att materialet fortfarande är intressant att läsa.

Till årets utsändning av Kristallen införs en sedan länge efterlängtad kategori, nämligen Årets sportprogram. De fem nominerade detta premiär år blev Champions League (TV6), Handbolls-VM (TV4) samt OS i Peking, Vasaloppet och Vinterstudion från SVT. Jag fick en pratstund med tre av sportprofilerna från de tre sistnämnda programmen nämligen, Jacob Hård, Marie Lehmann och André Pops.

SVT Sport.jpgFoto: SVT

MicTV: Någon kommentar till den nya kategorin Årets Sportprogram?
André Pops: Det var på tiden att det blev ett pris även för sportprogram! Sport är något som skapar känslor för väldigt många människor.

MicTV: Vilket program av de fem nominerade tror ni kommer att vinna?
Marie Lehman: Bara SVT vinner så spelar det inte så stor roll men det kanske skulle vara extra roligt om OS i Peking vann där vi alla tre var involverade.
Jacob Hård: Vi var nog alla tre involverade även i Vasaloppet.
Marie Lehman: Då får gärna OS i Peking eller Vasaloppet vinna!

MicTV: Under de senaste åren har SVT förlorat många sporträttigheter. Hur ser ni på detta?
Jacob Hård: Känslan är kanske detta då vi förlorat en del fotboll men vi har mycket annat i vårt utbud. Vi får se till att göra mera av det vi har.   

MicTV: Kommer vi få höra Jacob Hård kommentera friidrott i år?
Jacob Hård: Det blir en hel del friidrott på SVT i slutet av juli med DN Galan och andra stora tävlingar. Sedan kommer vi att sända varannan dag ifrån VM i Berlin i augusti.

MicTV: En höjdpunkt under vintern för mig är att följa Vinterstudion under lördagarna. Ni gör ett bra arbete med att fylla många långa timmar med intressant innehåll. Vad är hemligheten med att lyckas med detta?
André Pops: Allting  hänger på noggranna förberedelser, att man är påläst och kunnig samt att man är beredd på att vad som helst kan hända.

MicTV: Var det någon speciell händelse från den gångna säsongen du kan berätta om du det kanske inte gick som ni tänkt?
André Pops: Vi skulle sända slalom tidigt på morgon men det dåliga vädret gjorde att arrangörerna hela tiden flyttade fram starttiden. Vi hade sedan tidigare förberett ett kortare inslag för en av pauserna där vi skulle ranka de tio bästa skidåkarna. De lediga timmarna lyckades vi fylla med en mycket utdragen version av denna lista. Det är sådana stunder jag är lycklig att vi har bra bisittare.