TV Notiser 17/7 2009: Tecknat för hela slanten

Morgan Spurlock gör Simpson dokumentär

Morgan Spurlock, mest känd för dokumentärfilmen Super Size Me där han under 30 dagar lever på hamburgare från McDonald’s, ska spela in en dokumentär om The Simpsons. Dokumentären som fått namnet The Simpsons 20th Anniversary Special in 3-D on ICE sänds den 14 januari nästa år på tv-kanalen FOX som en del i firandet av seriens 20 års jubileum. Tanken är att Spurlock ska undersöka seriens kulturella påverkan, hur folk ser på serien och hur familjen Simpsons betraktat världen under två decennier. Spurlock själv säger i ett pressmeddelande att första gången de ringde upp honom la han på då han trodde att det hela var ett skämt. Han säger sig även ha svimmat av när han väl insett att det var på riktigt.

Svampbob fyller 10 år

Den gula tvättsvampen från Bikini Botten fyller nu 10 år. SvampBob dök för första gången upp i rutan den 19 juli 1999 på Nickelodeon i USA och har sedan dess blivit en stor succé, ja snudd på ett fenomen och dragit in smått osannolika åtta miljarder dollar (63 miljarder kronor).

Den tecknade serien handlar om tvättsvampen SvampBob som bor på havets botten i en ananas. Handlingen utspelar sig i Bikin Botten där vi får följa en hel rad galna upptåg. SvampBob har översatts till 25 olika språk och har under de senaste sju åren varit den mest populära serien för barn mellan 2-11 år. Det är dock inte bara barn som gillar svampen, utan även Barack Obama, Gordon Brown, skådespelaren Johnny Depp och sångaren David Bowie sägs följa serien.

Den fyrkantiga svampen har till och med lyckats så bra att han som den första animerade karaktären någonsin blivit förevigad som en vaxskulptur hos Madame Tussauds i New York. Skaparen av SvampBob, marinbiologen och animatören Stephen Hillenburg trodde själv att serien bara skulle få en säsong och kan knappt själv tro att det är sant: "Jag trodde att det kanske skulle bli en fluga och att vi skulle försvinna efter en säsong. Det känns overkligt att vi sitter här.", säger Hillenburg till Yahoo! News. Vill man som svensk se SvampBob återfinns han dagligen på Nickelodeon och helgmorgnar på TV4.

Disney återupprepar sig

Det här passar väl kanske inte riktigt in under bloggens huvudsakliga inriktning, men jag var ändå tvungen att dela med mig av detta då jag fann det oerhört intressant och underhållande. Jag satt nämligen på YouTube och råkade av en slump snubbla över en video där man klippt ihop olika gamla Disney klassiker. Det roliga är att filmen visar att Disney otaliga gånger upprepat sig genom att göra slående lika scener i en hel rad filmer. Ta en titt själv, kanske blir du lika förvånade som jag.