Brasiliansk TV-stjärna misstänks ha beordrat mord

Brasilianen Wallace Souza, 50, före detta polis och numera politiker och tillika värd för ett populärt tv-program om brottslighet misstänks för anstiftan till minst fem mord. Ett av motiven till morden tros vara att han velat öka sina tittarsiffrorna. Misstankarna från polisen fattades efter att tv-kanalen Canal Livre haft en kuslig förmåga att vara på brottsplatsen och filma offret redan innan myndigheterna hunnit dit.

Souza står anklagad för en rad brott däribland organiserad brottslighet, narkotikahandel och innehav av illegala vapen, men kan inte gripas då han innehar åtalsimmunitet då han sitter i parlamentet för sin delstat. Samma privilegium har dock inte hans son Rafael och han har därför gripits på samma grunder som sin pappa. Polisen tror att det är just fader och son som beordrat morden för att  bli av med knarkrivaler och samtidigt öka tittarsiffrorna för tv-programmet.

En utredningen startades i samband med att Wallace Souzas livvakt greps i oktober förra året för inblandning i nio mord. Han sägs ha erkänt att minst ett av morden utförts på order av sin chef. Wallace Souzas själv förnekar det hela och säger att det är de kriminella som tröttnat på hans outtröttliga brottsrapportering och försöker sätta dit honom och hans son. Hittills har sammanlagt nästan 20 personer gripits för inblandning i fallet.

Mer läsning finner ni hos bl.a. London Evening Standard, NY Daily News och SvD.