TV Notiser 26/6 2009: Svenska kanalförändringar

Canal+ startar svensk kanal i samarbete med SF

I samarbete med SF kommer Canal+ den 1 oktober att lansera en helt nya kanal i sitt utbud. Kanalen kommer att heta SF-kanalen och blir den första helsvenska filmkanalen på marknaden. Kanalen kommer att innehålla det bästa ur SF:s svenska produktion från 60-talet fram till idag. I utbudet utlovas bland annat Astrid Lindgren, Lasse Åberg, Hasse och Tage, Ingemar Bergman och Colin Nutley. "Nu kan vi inte bli mycket bättre på filmsidan", säger programdirektören på Canal+, Mats Örbrink till Dagens Media. SF-kanalen kommer att igång i Canal+ filmpaket och bli tillgängligt för alla de som redan abonnerar på Canal+.

Disney XD ersätter Toon Disney och Jetix

Den 12 september har Disney premiär för den nya reklamfinansierade kanalen Disney XD som kommer att ha pojkar i åldern 6-14 år som målgrupp. Disney XD kommer att ersätta Jetix och Toon Disney vilka båda läggs ner och tas bort från utbudet. Disney XD kommer att innehålla en blandning av tecknade serier och vanliga serier och Disney har investerat en hel del pengar i nya serier kanalen. Disney XD kommer att finnas i utbudet hos Canal Digital, ComHem, Telia och Viasat.

Att Disney lägger ner Toon Disney verkar betyda att det nästan inte kommer att bli någon sändningstid alls kvar för gamla tecknade tv-serier som Ducktales, Räddningspatrullen och Alladin i Disneys utbud. Trist då dessa serier var den enda anledningen för mig som vuxen att ibland titta in på Disneys kanaler.

Hallmark Channel läggs ner i Norden

NBC Universal har beslutat att lägga ner den nordiska versionen av Hallmark Channel från och med den 1 september. Kanalen tas bort från alla nuvarande distributionskanaler. Jag kommer att sakna denna kanal som visade många bra gamla tv-serier som Vita Huset, Law & Order och Jericho bland sitt utbud.