Intervju med programledarna för Lyxfällan

Kristallen 2009 Ikväll avgörs vilka av alla de nominerade som vinner det svenska tv-priset Kristallen. Galan direktsänds från Annexet i Stockholm kl. 20.00 på SVT1. Mer om alla de nominerade hittar ni i inläggen Rösta fram vinnarna för Kristallen 2009 och Liveblogg från nomineringarna till Kristallen. Inför galan fick MicTV en exklusive intervju med de båda programledarna för Lyxfällan Elisabeth Fogelström och Lasse Hellström.

Lyxfällan
                                        Foto: Ulf Berglund/TV3

När Charlie och Mattias, de ursprungliga programledarna för Lyxfällan, hoppade av som programledare efter den fjärde säsongen år 2008 blev det Elisabeth Fogelström och Lasse Hellström som tog över. Under två säsonger har de fått hjälpa många familjer med usel ekonomi. De båda kom direkt från näringslivet till tv och var inte vana vid all uppmärksamhet och att stå bakom kameran. De båda tycker att det känns konstigt men ändå naturligt att synas på TV. Den ökande kändisskapet har bland annat Elisabeth märkt genom att hon ofta får svara på frågor om ekonomi från människor på stan.

Att leda Lyxfällan har varit en stimulerande uppgift och om sin egen roll i programmet säger Lasse att "vi måste kunna det mesta och ha stor erfarenhet. Nya och okända problem dyker upp hela tiden." Ibland kan det kännas som om vi säger samma saker hela tiden, menar de båda, men det krävs repetition innan någonting fastnar och det gäller även för tittarna. Om sitt engagemang utanför tv-rutan berättar Elisabeth att hon efter att ha varit med i Lyxfällan fått möjligheten att prata om ungdomars ekonomi, vilket är ett eskalerande problem, i riksdagen. Lasse har haft möjligheten att besöka gymnasieskolor och tala direkt till ungdomar om samma sak. Han berättar att det finns ett stort intresse för dessa frågor och ungdomarna vet vad saker och ting kostar. Trots det uppstår många problem på grund av okunskap. Det råd han vill nå ut med angående pengar är att "det inte finns några genvägar för att bli rik. Det som gör en skillnad är att se till att ha små utgifter."

Lyxfällan har vunnit Kristallen två år i rad och är nu nominerade för tredje året i rad. Elisabeth och Lasse är mycket nöjda med nomineringen och ser de höga tittarsiffrorna som en anledning till detta. När jag frågor om vem de tror vinner är de dock blygsamma och svarar att de gillar Arga Snickaren på Kanal 5.

Den sjätte säsongen blev dock den sista för programledarduon. Lasse tackade nej till att göra ytterligare en säsong. Båda har arbetat samtidigt som de spelat in och Lasse blir snart pappa vilket gjort att han bestämt att prioritera annat i livet. Till den sjunde säsongen av Lyxfällan kommer istället de ursprungliga programledarna Charlie Söderberg och Mathias Andersson tillbaka. Den nya säsongen börjar på TV3 torsdagen den 3 september kl. 21.00.