Sett på TV: Nöjespokalen

                                                         Bild: Kanal 5/Pixl Family

Nöjespokalen är Kanal 5:s nya underhållningssatsning och går ut på att två kändispar tävlar mot varandra i nöjesfrågor (klicka här för att se en trailer). I torsdagens premiär ställdes Hans och Emma Wiklund mot Mårten Andersson och Tobbe Blom. Programmet kändes lite segt till en början och många av tävlingsmomenten var "lånade" från andra program i genren så som På spåret och Doobidoo. Detta behöver dock inte betyda att programmet är dåligt bara för det.

Efter en trevande start tog det sig undan för undan och den timlånga sändningen mynnade ut med ett bra helhetsintryck. Programmets stora fördel är enligt mig frågorna som inte känns lika föråldrade som konkurrenternas. Själv är jag född i början av 90-talet och det är inte alltid man har koll på de frågor som dyker upp i t.ex. Doobidoo och radions Melodikrysset och det är här jag ser mest potential för nykomlingen Nöjespokalen. Programmet vänder sig nämligen mot en yngre publik som tidigare saknat en frågesport som passat dem.


                                                                           Foto: Kanal 5

Programledaren Sofia Wistam gör sitt jobb och det märks att hon har många års erfarenhet av tv. Betyget för hennes insatts blir därför godkänt, men mycket mer än så var det inte. Komikern Kristoffer Appelquist fungerar utmärkt i rollen som ledtrådslevererare och känns betydligt roligare än till exempel Doobidoos motsvarigheter vilka bland annat varit politiker eller programledare för Antikrundan.

Tobbe Blom och Mårten Andersson var ett bra par och bjöd på sig själva samtidigt som de var skickliga. Hans och Emma Wiklund kändes däremot sådär. Emma Wiklund var trevlig och gjorde det bra, hennes make däremot verkade tycka att det hela var ganska uttråkande och såg emellanåt ut att vilja vara någon annanstans. Jag ska dock inte ta ifrån honom att han i princip satte varenda filmfråga paret fick.

Sammantaget tycker jag att Nöjespokalen är ett hyfsat underhållnings-program, trots att det bitvis kändes segt. Om producenterna lyckas öka tempot något i kommande program och deltagarna fortsätter att ha  högt underhållningsvärde tror jag att det här kan bli en framgång för Kanal 5. Att lägga Nöjespokalen på torsdagar känns också rätt med tanke på att de flesta unga inte sitter framför tv:n på helgerna. Konkurrensen om tittarna är inte heller lika mördande en vardagskväll klockan tio som under helgerna. Missade du premiären av Nöjespokalen finns den att se i Kanal 5:s webb-tv.

Betyg för Nöjespokalen (avsnitt 101): D