Sett på TV: Kommissarien och havet

TV4:s nya söndagskväll med Kommissarien och havet blev enligt min mening ett stort fiasko för alla de 1 109 000 som såg programmet.

Walter Sittler & Inger Nilsson i den "dötråkiga" Kommisarien och havet

Den första delen i den tyska filmatiseringen av Mari Jungstedt böcker var riktigt, riktigt gråtrist och tråkig. Och jag förstår att Jungstedt är besviken på den oerhört monotona dubbningen som förstörde mycket. Det kändes som om de svenska skådespelare som gav röst åt sina tyska kollegor hade lika mycket inlevelse som ett gäng nyhetsuppläsare på nedåttjack. Ännu märkligare blev det när en dansk helt plötsligt dök upp textad istället för dubbad, borde inte alla vara antingen dubbade eller textade? Dubbning i Sverige är helt enkelt bortkastat, vi är alldeles för ”bortskämda” med undertexter.

Många kända och skickliga svenska skådespelare medverkade men det hjälpte föga då de inte alls kom till sin rätt. Manuset och handlingen kändes halvfärdigt och rättigheterna till ett par hyfsat bra böcker (har läst dem) känns totalt bortslarvade. TV4 borde ha satsa på en egen tolkning av Jungstedts böcker istället för att köpa in någon halvdan tysk produktion. Läste i en annan blogg en kommentar om att Lidl som programsponsor säger allt och kunde inte låta bli att skratta åt det. Man undrar ju efter att ha sett första delen vad tyskarna ser i den här filmserien, för det var nog bland det sämsta jag sett på tv på väldigt länge. TV4 uppmanar oss att ge serien en chans till, men för min del blir det inga fler sena söndagskvällar med Kommissarien och havet. Kommer ni att slå på TV4 nästa söndag klockan 21:00?

Betyg för Kommissarien och havet – Den du inte ser: F

Foto: TV4