Kanal 5 visar Grey’s Anatomy på nätet

Vi närmar oss men är ännu inte där är min kommentar till nyheten att Kanal 5 har tecknat ett avtal med ABC Studios som möjliggör att vi tittare, för en betalning, kan se Grey’s Anatomy och Desperate Housewives på kanalens nylanserade webb-tv, Kanal 5 Play.

Att se ett avsnitt av de båda serierna på webben i efterhand kommer att kosta 19 kronor och för den summan slipper tittarna reklamavbrott. När det gäller Grey’s Anatomy kommer även avsnitt att kunna ses en hel vecka innan de visas på tv i Sverige och ett sådant avsnitt kostar 25 kronor att se. Betalning kommer att kunna ske både via kreditkort och sms.

”Vi vet att en stor del av Kanal 5 målgrupp följer seriernas utveckling i USA och på det här sättet möjliggör vi för dem, att mot en mindre kostnad, hålla jämna steg med de amerikanska sändningarna om de vill”, säger Daniel Cedercrona, chef för nya medier på Kanal 5, på kanalens hemsida. Att avsnitten kommer att kosta pengar förklarar han beror på att seriernas produktionsbolag kräver att tjänsten är kostnadspliktig samt att de dyra rättigheterna kräver att kanalen tar ut en viss avgift för att kunna betala dem.

Det var TV4 som i Sverige  började visa amerikanska tv-serier på webben genom att erbjuda avsnitt av bland annat House och Heroes på sin betaltjänst TV4 Anytime. Sedan dess har även SVT kunnat teckna avtal att grattis få visa sina serier från bland annat HBO och Showtime på SVT Play. Att Kanal 5 nu även börjar visa sina mest populära serier även på nätet är ett steg i rätt riktnig men det är fortfarande långt till vi svenskar erbjuds samma tjänster som de amerikanska tittarna. I USA kan alla avsnitt ses gratis på respektive kanals hemsida några veckor efter sändning samt på tjänster som Hulu därefter. Jag kommer inte vara helt nöjd förrän vi har liknande alternativ för att gratis se amerikanska tv-serier även i Sverige. Trots det vill jag applådera Kanal 5 och de andra svenska kanalerna för att de ändå försöker få till en förändring. 19 kronor för att se ett avsnitt av till exempel Grey’s Anatomy är ett fullt rimligt pris. Jag hade dock inte haft någonting emot att titta på viss reklam för att kunna sänka priset till säg 10 kronor eller ett erbjudande att om jag betalar för att se alla avsnitten för en säsong även får DVD utgåvan inkluderat i priset när den kommer ut. Något att tänka på Kanal 5!