De 5 bästa nya serierna från USA år 2009

Jag har under den senaste månaden med spänning följt de flesta av de nya serierna från den nya tv-säsongen i USA och fem tydliga favoriter har utkristalliserat sig därifrån. Dessa fem vilka jag rankar nedan blir också de nya serier som jag kommer att försöka följa i framtiden.

1. The Good Wife (CBS)

The Good Wife Premiss: Efter att hennes man hamnat i fängelse på grund av en stor otrohets- och mutskandal tvingas Alicia Florrick, som varit hemmamamma i tretton år, att återvända till yrket som försvarsadvokat. Hon får starta om sin karriär från botten tillsammans med unga nyutexaminerade studenter vilka gör vad som helst för att lyckas i sin karriär. Samtidigt som hon kämpar med sin kollegor försöker hon också hålla ihop sin familj som tagit situationen hårt.

Skådespelare: I huvudrollen som Alicia Florrick ser vi Julianna Margulies (ER). Andra noterbara skådespelare i The Good Wife är Chris Noth (Sex and the City) och Matt Czuchry (Gilmore Girls).

Omdöme: Jag är själv mycket överraskad att The Good Wife är den nya serie som jag tycker bäst om. Varje avsnitt har fängslat mig från första sekund hela vägen till slutet. Kombinationen av ett rättegångsdrama och ett familjedrama går hem och det är en skön omväxling med många kvinnor i de viktigaste huvudrollerna.

På svensk TV: TV4 har införskaffat rättigheterna men det finns ännu inget besked om när premiären kommer att sändas.

Foto: CBS Paramount/TV4

2. Glee (FOX)

Glee. Cory Monteith, Chris Colfer, Lea Michele, Jayma Mays, Jessalyn Gilsig, Matthew Morrison, Kevin McHale, Amber Riley, Jenna Ushkowitz, Mark Salling, Dianna Agron och Jane Lynch.                                                                               Foto: 20th Century Fox/TV4

Premiss: För en längre beskrivning av Glee rekommenderar jag det inlägg Stekspaden skrev om serien förra några veckor sedan. Klicka här för att komma dit. Kortfattat handlar serien om läraren Will Schuester som startar upp skolans sedan länge vilande Glee Club (en Glee Club är en sorts showkör) och försöker bygga upp den till fornstora dagar. Någon som inte är lika entusiastisk över denna idé är cheerleader coachen Sue som inte vill se resurser gå till andra fritidssysselsättningar. Hon bestämmer sig därför för att göra allt för att lägga ner Glee. Serien följer också High School livet för de ungdomar som bestämmer sig för att gå med Glee med mobbning och sång som viktiga ingredienser.

Skådespelare: Huvudrollen som läraren Will Schuester spelas av Broadwaystjärnan Matthew Morrison. Jessalyn Gilsig (Boston Public, Nip/Tuck och Heroes) samt Jane Lynch (The 40-Year-Old Virgin) återfinns också i rollbesättningen.

Omdöme: Jag håller inte med Stekspaden alls i hans kritik av serien. Jag ser Glee som en komediserie där ingenting av det som händer ska tas på allvar. Med detta synsätt är detta inte vanlig High School serie utan en skruvad satir på denna genre som sticker ut från mängden. Serien innehåller också mycket sång och alla skådespelare sjunger också själva i de uppträdanden som visas. Det stora urvalet av musik förhöjer underhållningsvärdet ytterligare.

På svensk TV: Glee har svensk premiär torsdagen den 12 november kl. 21.00 på TV4.

3. The Middle (ABC)

The_Middle

Premiss: Huvudpersonen i The Middle är trebarnsmamman Frankie Heck som lever med sin familj i en småstad i södra Indiana. Även om hennes liv är långt ifrån perfekt gör hon allt för sin familj vilket allt som oftast slutar i katastrof. Familjen består av Frankies man Mike som oftast är sarkastisk och inte är rädd för att säga den brutala sanningen till sina barn. Äldsta sonen Axl som går runt i underkläder mest hela tiden. Dottern Sue som helhjärtat slänger sig in i projekt som hon oftast misslyckas med samt yngste sonen Brick som hellre läser än umgås med människor.

Skådespelare: Patricia Heaton (Everybody Loves Raymond) spelar Frankie Heck och Neil Flynn, städaren från Scrubs, spelar hennes man Mike.

Omdöme: The Middle är en komedi serie som hämtat inspiration av Malcom in the Middle och är i mina ögon förvånansvärt rolig. Neil Flynn fäller kommentarer i nivå med de vi brukade kunna höra från karaktären Red Foreman i That ’70s Show. Allra bäst är ändå barnen som gör ett fantastiskt arbete när de tolkar sina udda karaktärer. Deras agerande tillsammans med Heaton och Flynn lyfter serien från medioker till bra.

På svensk TV: Det är fortfarande oklart vilken svensk kanal som kommer att visa The Middle.

4. Modern Family (ABC)

Modern Family                                                         Foto: 20th Century Fox/TV4

Premiss: Modern Family är ytterligare en komedi filmad som om det vore en dokumentär (aka. The Office och Parks and Recreation). Serien följer livet för tre, minst sagt olika familjer, som är släkt med varandra. Patriarken Jay Pritchett har en mycket yngre fru från Columbia och en styvson på tio år. Jays dotter Claire Dunphy har en traditionell familj med man och tre barn medan hans son Mitchell lever i ett homosexuellt äktenskap med en nyligen adopterad dotter.

Skådespelare: Ed O’Neill (Våra värsta år) spelar Jay Prichett och i rollerna som Claire och hennes man Phil ser vi Julie Bowen (Lost) och Ty Burrell (Back to You).

Omdöme: En skön komedi där mycket lite egentligen händer men den fantastiska kemin mellan skådespelarna och de olika karaktärerna i serien får oss tittare att tro att vi får en inblick i en riktig, men ovanlig familj. Den smått hysteriska tonen som allt för ofta dyker upp i The Office saknas helt vilket känns som en befrielse. Detta är hur genren ska göras.

På svensk TV: TV4 har köpt rättigheterna till serien även om det är oklart när serien börjar att sändas.

5. FlashForward (ABC)

Flash Forward press                                                                                                      Foto: ABC/TV4

Premiss: Alla på hela jorden tappar medvetandet i två minuter och sjutton sekunder och får under den tiden en kort inblick i vad som kommer att hända med dem den 29 april 2010 kl. 22.00. FBI-agenten Mark Benford gillar inte vad han ser och tillsammans med sitt team börjar de att undersöka varför detta hände och hur de ska kunna stoppa detta från att hända. Till sin hjälp har de berättelser från sju miljarder människor om vad de såg skulle kunna hända.

Skådespelare: Bland skådespelarna återfinns  bland annat Joseph Fiennes (Shakespeare in Love), Sonya Walger (Lost) och Dominic Monaghan (Lost och Sagan om Ringen).

Omdöme: Jag gillar verkligen premissen och i varje avsnitt händer det något spännande som jag vill veta mer om men däremellan är dialogen ofta dålig och stolpig och många av actionscenerna blir nästan komedi. Det finns rum för förbättringar. Jag kommer i alla fall att ge FlashForward en ordentlig chans att övertyga mig om dess förträfflighet.

På svensk TV: TV4 börjar sända FlashForward fredgen den 30 oktober kl. 22.55.

Bubblare:

Nya serier som var nära att komma in på denna lista var Community, en komedi som följer livet på en liten högskola i Denver med Chevy Chase och Joel McHale bland huvudrollerna, samt den nya versionen av V som ännu inte haft premiär i USA men som ser mycket lovande ut. Många hyllar även The Vampire Dairies men jag ska erkänna att jag ännu inte har sett den serien.

3 reaktion på “De 5 bästa nya serierna från USA år 2009

  1. Intressant lista. Min ser i stort sett likadan ut förutom då att Good Wife är utbytt mot Community.

    Men jag ser att du inte har med någon serie från början av 2009 bara höstens nyheter? Ett medvetet val eller syftningsfel? :P

  2. Skäms nästan då jag inte har sett en enda av serierna. Flashforward ska jag däremot börja följa på fredag. Glee överväger jag fortfarande, men övriga lockar inte riktigt. I övrigt kan jag varmt rekommendera Vampire Diaries. Jag skulle även plocka med Southland där deras första avsnitt sändes i början av april.

Kommentarer inaktiverade.