På TV: Vecka 46 2009

TV4 var först med att sända en av de nya serierna från USA när de började visa FlashForward förra veckan. Den här veckan är det premiär för ytterligare tre nykomlingar: Glee, NCIS: Los Angeles och Mercy

Jag lyckades missa att SVT började visa miniserien John Adams på SVT1 igår. Det var länge sedan jag såg serien på Canal+ och jag hade helt enkelt glömt bort att den inte visats på SVT ännu. Den tid som går mellan när serien visas på Canal+ och SVT måste minska om SVT vill hitta tittare för dessa serier. Vill ni läsa mer om John Adams hänvisar jag till det inlägg jag skrev om serien för ett och ett halvt år sedan. Missade ni avsnittet går det i repris ikväll kl. 23.10 på SVT1 eller så kan ni se det fram till den 22 november på SVT Play.

På TV Måndag
Fotbollsgalan kl. 20.00 på TV4:
Jag tycker fortfarande inte att fotbollen förtjänar en egen gala på bästa sändningstid i TV4 men jag kanske är ensam om detta. I kväll är det i alla fall dags för årets uppsättning från Swedbank Arena i Malmö. Jessica Almenäs och Adam Alsing är programledare och förutom alla fotbollspriser som ska delas ut står även Kent och Amanda Jensen på scen.

The Biggest Loser (säsongspremiär) kl. 19.00 på Kanal 5:
Kanal 5 visar för första gången (tror jag) säsong 4 av The Biggest Loser från år 2007 måndag-torsdag kl. 19.00. Serien följer överviktiga som får hjälp att gå ner i vikt och den person som går ner mest vinner tävlingen.

På TV Tisdag
NCIS: Los Angeles (seriestart) kl. 21.00 på TV3:
TV3 satsar stort på den nya spinoffen till NCIS och tablålägger, precis som i USA, de båda serierna tillsammans på tisdagskvällar. I USA har denna kombination varit en succé och dominerat tittarsiffrorna under hösten. Förutom att visa serien på tv har TV3 även slutit ett webbavtal för NCIS: Los Angeles vilket betyder att alla avsnittet av serien kommer att kunna avnjutas på TV3 Play under sju dagar efter det att avsnittet sänts på tv. Den nya serien följer agenterna G. Callen och Sam Hanna, som spelas av Chris O´Donnell och LL Cool J, vilka utreder alla typer av brott som har med den amerikanska marinen att göra.

Mercy (seriestart) kl. 20.00 på Canal+ First:
Ytterligare en ny serie som har premiär under tisdagskvällen är sjuksköterskedramat Mercy. Till skillnad från vanliga sjukhusserier som ER, Grey’s Anatomy och House följer denna serie i första hand sjuksköterskorna på sjukhuset istället för läkarna. I huvudrollerna ser vi Veronica (Taylor Schilling) som precis kommit tillbaka från tjänstgöring i Irak, Chloe (Michelle Trachtenberg) och Sonia (Jaime Lee Kirchner). Serien har inte direkt gjort succé i USA men har hittat en trogen publik vilket givit serien en hel första säsong. Jag har ännu inte hunnit se serien men ska försöka skriva en recension senare i veckan.

NCIS (säsongspremiär) kl. 20.00 på TV3:
Samma dag som premiären av NCIS: Los Angeles börjar TV3 även visa säsong 7 av originalet NCIS. I säsongspremiären tar teamet upp jakten efter Ziva som varit försvunnen sedan Gibbs lämnade henne i Israel.

Sommarpratarna (seriestart) kl. 20.00 på SVT1:
I varje program träffas fem av de mest minnesvärda sommarpratarna genom åren och diskuterar sina tidigare program. Mer om denna serie kan ni läsa i inlägget Årets sommarpratare i TV.

På TV Onsdag
So You Think You Can Dance (säsongspremiär) kl. 21.55 på Kanal 5:
Serien som är dansens svar på Idol i USA. Vanligtvis sänds So You Think You Can Dance i USA på sommaren men FOX har försökt att visa säsong 6 under hösten vilket inte varit någon succé. Kanal 5 kommer att visa den nya säsongen på onsdagar kl. 21.55 och de första avsnitten ägnas som vanligt åt uttagningarna som den här gången skedde i New Orleans, Boston, Atlanta, Phoenix, Salt Lake City och Los Angeles. 

På TV Torsdag
Glee (seriestart) kl. 21.00 på TV4:
Musikalen som utspelar sig på en High School i Ohio och har fått mig på gott humör under hösten med hjälp av den skruvade humorn och bra musik, har nu premiär i Sverige på TV4. Det har redan skrivits en del om denna serie här på MicTV och för mer läsning hänvisar jag till inläggen De fem bästa nya serierna från USA år 2009 och Sett på TV: Glee. Min åsikt är i alla fall att ni alla ska ge denna serie en chans och att inte ta den på för mycket allvar. Detta ska enbart vara underhållning och inte ses som en ungdomsskildring.

Private Practice (säsongspremiär) kl. 21.50 på TV400:
Trots sin enligt mig bristande kvalitet har Private Practice överlevt två säsonger och samlar en hela tiden ökande tittarskara. I säsongspremiären attackeras Violet av en patient och förs till sjukhus där Addison och Naomi gör allt för att rädda livet på henne. Senare under säsongen kan vi återigen se fram emot en crossover mellan Private Practice och Grey’s Anatomy. Enligt Entertainment Weekly är det Addison (Kate Walsh) och Mark (Eric Dane) som kommer att återförenas efter att Mark bett Addison att återvända till Seattle för att utföra en operation på en av hans patienter.  

Simma Lugnt, Larry! (säsongspremiär) kl. 20.30 på Canal+ First:
Den sjunde säsongen av Simma Lugnt, Larry! fokuserar på den historiska återföreningen av huvudrollsinnehavarna från Seinfeld. Larry David, skapare av Seinfeld och huvudrollsinnehavare i Simma Lugnt, Larry!, har fått Jerry Seinfeld, Jason Alexander (George), Julia Louis-Dreyfus (Elaine) och Michael Richards (Kramer) att ställa upp på att medverka i fem avsnitt där de alla spelar sig själva. Förklaringen för att skriva in kvintetten i serien är att Larry David i serien planerar ett specialprogram om Seinfeld och blandar in dem alla i sina försök att återfå sin fru.