Bästa TV-ögonblick under 00-talet: Nummer 16

American Dreams
Avsnitt: American Dreams – 307 – What Dreams May Come 
När?: Söndagen den 7 november 2004 på NBC
Vad?: Familjen Pryor får beskedet att JJ avlidit vid strider i Vietnam. Eller?

Även om det inte är många fler än jag som har sett American Dreams (Drömmarnas tid) kan jag inte låta bli att ta med den på listan över de bästa tv-ögonblicken under det senaste decenniet. Serien, som endast fick tre säsonger, följer livet för familjen Pryor i Philadelphia under mitten av 60-talet. Detta är en tid med stora förändringar i samhället och American Dreams lyckas fånga hela denna tidsanda på ett fantastiskt sätt. Musiken från denna tid spelar dessutom en central roll i serien och hjälper till att bygga upp rätt stämning och förstärka handlingen.

Familjen Pryors äldsta son, JJ, befinner sig under säsong 3 i Vietnam och saknas efter en flygattack mot det fångläger han satt i efter att ha blivit tillfångatagen av fiende. I klippet nedan tar familjen emot det paket JJ förberett skulle skickas hem om han mot förmodan skulle dö i fält. Det tv-ögonblick som jag sedan vill utnämna till det sextonde bästa under 00-talet börjar 5:24 in i klippet där familjens sorg och desperation skildras till tonerna av Paint it Black med Rolling Stones. Någonting i magen dras ihop när jag ser detta innan stämningen i sista sekund vänds till en gnista av hopp. Se och njut!      

Har du ännu inte sett American Dreams visas den med jämna mellanrum på Kanal 9 även den senaste visningen precis har avslutats.