På TV: Vecka 52 2009

På TV Söndag
Anna Ankas jul (säsongspremiär) kl. 20.00 på TV3:
Utan att ha sett ett enda program där Anna Anka varit närvarande är jag trött på denna kvinna. TV3 mjölkar däremot varje uns av intresse för denna figur genom att göra ytterligare en serie där hon har huvudrollen. Tillsammans med flertalet TV3-profiler följer vi i fem avsnitt hennes förberedelser inför julen. För att göra det hela ännu mer bisarrt visar TV3 sedan ett extra program på julaftonen med titeln Anna Anka och hennes vänner önskar god jul som ska sändas samtidigt som Kalle Anka på SVT (kl. 15.00). Vi får se vilket av programmen som vinner tittarnas intresse.

Kommissarie Gently (seriestart) kl. 21.00 på Kanal 9:
En deckare i sju delar som med stor omsorg och detaljrikedom tar oss tillbaka till 60-talet, en tid då varken DNA eller datorer fanns till hjälp för att lösa brott. I det första avsnittet mördas Kommissarie Gentlys fru och han lämnar sitt arbete vid Scotland Yard för att resa till norra England dit spåren efter mördaren leder. Väl på plats möts han av idel misstänksamhet och korruption bland poliskåren.  

På TV Torsdag
Det gamla vanliga från kl. 14.55 på SVT1:
Jag börjar bli allvarligt orolig för svenskarna, vilka enligt SVT inte klarar av att se någonting annat på TV under julaftonen än det som de brukar se. Tv-tablån är så gott som kopierad från tidigare år och den som leder oss igenom programmen i år är Lisbeth Åkerman från Rapport. Hålltiderna för dem som hellre tittar på tv än umgås med släkt och vänner är följande:
15.00 – Kalle Anka och hans vänner
18.45 – Sista delen av årets julkalender Superhjältarna
19.00 – Karl-Bertil Jonssons julafton
20.30 – Svensson, Svensson
21.00 – Nordisk julkonsert

Kommissarie Lewis (säsongspremiär) kl. 22.00 på SVT1:
En ny säsong av uppföljaren till den i Sverige älskade serien Kommissarie Morse. I det första avsnittet, som SVT av någon anledning väljer att lägga på julafton, utreder Lewis ett mord på ett bibliotek i Oxford och mystiken tätnar när flera av bibliotekets värdefulla böcker påträffas hemma hos offret.

2 reaktion på “På TV: Vecka 52 2009

  1. Anledningen till att det är samma program år efter år på SVT beror enbart på att det är tradition och lockar tittare. Så långt jag kan komma ihåg så har släkten samlats vid halv 3 och därefter har vi plockat fram glögg, pepparkakor och lussekatter lagom till Kalle Anka.

    Jack Frost på TV3 brukar också dra igång julglädjen.

  2. Jag har egentligen inget emot den traditionen men när jag skrev inlägget fick jag utlopp för min frustration om mycket som det är svårt att ändra när det gäller gamla ingrodda vanor. Jag skulle heller inte ha någonting emot viss variation. T.ex. kan de rotera filmerna som visas under Kalle Anka så att det inte är exakt samma klipp från år till år.

Kommentarer inaktiverade.