Matchen mellan TV3 och Kanal 5: 1-0

I svensk tv har måndagskvällar alltid varit lite speciella. Praktiskt taget alla kanaler brukar visa sina stora satsningar just mellan 20 och 22 på måndagar. Under de sista åren har även torsdagar blivit kända för stora tv-satsningar, men måndagar har ändå varit, och så kommer att förbli, speciella för tv-tittarna.

TV3, Kanal 5 och även Kanal 9 sänder därför sina stora serier och filmer på kvällen veckans första dag. TV3 har tidigare sänt Cityakuten och andra stora serier kl 21. Kanal 5 däremot, har sedan flera år tillbaka satsat på CSI, som med tiden blivit ett säkert kort för kanalen.

Nu har kriget mellan de båda kanalerna verkligen blåst upp när TV3 började sända Trauma. Det är intressant att se hur CSI-fans reagerar. I USA har Trauma lockat samma typ av tittare som CSI och det borde hända samma sak även här  i Sverige.

Tittarsiffrorna talar än så länge, sitt tydliga språk: CSI har mer än halv miljon tittare och Trauma lockade inte mer än 181 000. Man ska dock ge stor eloge till TV3. CSI lockade ännu färre tittare när serien började sändas för snart sju år sedan. Därför kan Trauma faktiskt bli en succé på längden. Tittar man bakåt i tiden så har TV3 segrat de flesta gångerna om striden om måndagstittarna.

De svenska tittarna är kräsna och vill ha nya saker, men är samtidigt väldigt konservativa och håller fast vid tv-traditioner. (Tänk bara på Kalle Anka varje år på julafton). Vi ska nog ge Trauma en chans och då får tiden avgöra vilken serie vi vill helst se. Årets nya serier är av så pass hög kvalité att vi alla blir nöjda oavsett vad vi gillar.

Enligt min mening går vinsten i den första matchen om tittarna på måndagar  mellan TV3 och Kanal 5 till TV3. För att de vågar utmana och satsar på något nytt.

En reaktion på “Matchen mellan TV3 och Kanal 5: 1-0

Kommentarer inaktiverade.