Bästa TV-ögonblicken under 00-talet: Nummer 12

Vita Huset
Avsnitt: Vita Huset – 122 – What Kind of Day Has it Been
När?: Onsdagen den 17 maj 2000 på NBC
Vad?: Säsongsfinalen av den första säsongen av Vita Huset som slutar med skottlossning mot President Bartlet och hans personal.

Det dröjde ända till sommaren 2009, tre år efter det att serien lagts ner, tills jag slutligen tog mig tid för att se den första säsongen av Vita Huset på DVD. Jag plöjde igenom hela den första säsongen på någon vecka och efter att ha sett den utmärkta säsongsfinalen inhandlades kvickt de sex övriga säsongerna vilka jag fick njuta av under sommaren då det inte fanns mycket annat att se på tv.

I säsongsavslutningen tvingas president Bartlet och hans medarbetare att hantera två stora kriser. En stridspilot har blivit nerskjuten i Irak och de amerikanska räddningsstyrkorna har svårt att hitta honom. Samtidigt har en rymdfärja fått tekniska problem och kan inte landa. Vita Huset lyckas mycket framgångsrikt lösa båda kriserna vilket ses som en stor framgång för den nya administrationen. Samma kväll håller president Bartlet ett bejublat tal i ett lokalt stadshus. På väg ut ur byggnaden öppnar två män eld mot presidenten och hans dotter. Presidenten liksom flera av hans medarbetare blir svårt sårade. Ett chockerande slut på en stark första säsong.

Den första säsongen av Vita Huset var banbrytande på många sätt och belönades med hela nio Emmystatyetter. Fyra år i rad blev serien sedan utnämnd till bästa dramaserie.

Trots att Vita Huset behandlade ett torrt ämne som politik i Vita Huset lyckades Aaron Sorkin fängsla sin publik. Dialogen var mycket smart skriven och blandade på ett omväxlande sätt allvar med humor. Tillsammans med en fantastisk filmografi satte serien en helt ny standard för kvalitet i en tv-serie. en standard som kom att prägla tv-mediet under hela 00-talet. 

Jag lyckades inte hitta något klipp från det aktuella avsnittet men filmen nedan är hämtad från premiären av den andra säsongen och visar när Toby Ziegler, kommunikationschef, hittar den vice stabschefen Josh Lyman, sårad bakom en mur strax efter attentatet.