På TV: Vecka 6 2010

På TV Lördag
Melodifestivalen 2010 (säsongspremiär) kl. 20.00 på SVT1:
Ingen kan ha missat att årets melodifestivalspektakel drog igång igår med den första delfinalen från Örnsköldsvik. Reglerna är i år ännu krångligare än vanligt och jag hänvisar till andra medier om du vill läsa mer om denna tävling. Skulle du ha missat gårdagens festival kan du se den i repris måndag kl. 23.00 på SVT1.

På TV Söndag
Super Bowl kl. 00.00 på TV6 eller på Viasat Sport
Det är än en gång dags för det största enskilda sportevenemanget i världen, den amerikanska fotbollsfinalen Super Bowl. Runt hundra miljoner amerikaner beräknas se årets final som spelas i Miami där New Orleans Saints med Drew Brees i spetsen möter Indianapolis Colts och den numera legendariske quarterbacken Peyton Manning. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om denna match men jag ska begränsa mig till att detta kan bli en mycket bra match med årets två bästa lag. Då båda lagen är duktiga offensivt kan det också bli mycket poäng. Årets pausunderhållning kommer ifrån rocklegenderna The Who.

24 (säsongspremiär) kl. 20.00 på TV400:
Denna serie har antagligen överlevt sig själv men är nu tillbaka för en åttonde, och kanske sista, säsong. Jack Bauer (Kiefer Sutherland) har flyttat till New York med sin familj men dras återigen in CTU:s verksamhet när ett planerat attentat mot en islamisk ledare måste stoppas. Den nya säsongen börjar med ett dubbelavsnitt.

På TV Måndag
Community (seriestart) kl. 22.00 på TV6:
En ny komedi som måste vara bland det ojämnaste som skapats för tv. Vissa avsnitt skrattar jag högt åt samtidigt som jag hyllar skådespelarna för goda insatser. Andra avsnitt får mig att skruva på mig av obehag och längta efter de roliga historierna som berättades av kompisarna på lågstadiet. Community följer en grupp elever på ett litet college i USA vilka skapar en egen studiegrupp för att klara den svåra spanskan. Även om gruppen från första början enbart startades för att Jeff (Joel McHale) ville imponera på Britta (Gillian Jacobs) blir de alla snart goda vänner trots att de är väldigt olika. Bland övriga rollinnehavare återfinns Chevy Chase som spelar en sällskapssjuk miljonär och Alison Brie (Mad Men) som gestaltar en artonåring som förlorat sitt stipendium till ett bra universitet på grund av sitt tablettmissbruk. Community kräver en hel del tålamod för att komma in i serien och uppskatta den. Ge därför inte upp direkt utan ge serien en ärlig chans. För ytterligare läsning om Community hänvisar jag till det blogginlägg som Stekspaden skrev om serien innan jul. Betyg för Community (Avsnitt 101-113): D     

American Idol (säsongspremiär) kl. 22.40 på TV4:
Den nionde säsongen av American Idol kommer att bli Simon Cowells sista och är också den första utan Paula Abdul. Som ny domare har FOX anställt Ellen DeGeneres som dyker upp när uttagningarna flyttar till Hollywood. Jag önskar att jag kunde skriva om fler förändringar som piffar upp den amerikanska versionen av Idol men FOX ändrar inte på sitt vinnande koncept. Allting är annars precis som vanligt. Jag tröttnade för fem år sedan. När ska amerikanerna tröttna?

På TV Tisdag
Vinterspelen i Åre 2010 (seriestart) kl. 21.00 på Kanal 5:
Som uppladdning inför de olympiska spelen bjuder Kanal 5 tre kvällar i rad på sina egna vinterspel. Tolv halvkända svenskar tävlat mot varande i grenar som alpin bowling och 100 meter snösko. Programledare är den gamle skidlegenden Gunde Svan. Vill du veta mer om detta program rekommenderar jag ett tidigare inlägg om ämnet av Ted.

På TV Torsdag
Vampire Diaries (seriestart) kl. 20.00 på TV6:
Den stora vampyrtrenden fortsätter och idag är det svensk premiär för den nya serien The Vampire Diaries på TV6. Serien handlar om Elena Gilbert (Nina Dobrev) som nyligen förlorat båda sina föräldrar. Hon har en svår kamp för att dölja sorgen tills hon träffar en ny kille i skolan. Stefan, spelad av Paul Wesley, blir förälskad i henne och visar stor förståelse för Elena men berättar inte att han är en vampyr som inget hellre vill än att dricka hennes blod. In på arenan stiger även Stefans onde bror Damon(Ian Somerhalder från Lost) som själv till varje pris vill lägga beslag på Elena. Jag tror inte att jag är i målgruppen men de som gillar True Blood och Twilight borde i alla fall ta sig en titt på denna serie. En längre recension kan läsas i inlägget Sett på TV: The Vampire Diaries som publicerades i höstas.