Den illegala fildelningen av TV-program ökar

Undersökningsföretag Mediavision släppte i dag en rapport som pekar på att den illegala fildelningen nu är uppe på samma nivå som före IPRED-lagen. Bland de tillfrågade i åldern 15-75 år svarade hela 1,4 miljoner (40%) att de någon gång under det fjärde kvartalet ifjol laddat ner TV-program. Därtill svarar en halv miljon att de under samma period använt sig av illegala streamingtjänster för att kunna komma åt upphovsrättsskyddat material.

Slutsatsen i undersökningen är att konsumenterna i allt större utsträckning själva vill bestämma när och hur de ska titta på TV-program. Jens Häger på Mediavison säger att detta fenomen kan motverkas om ett större internationellt utbud erbjuds via de svenska TV-kanalernas play-tjänster. Själv är jag av åsikten att svensk media bör ligga tätare inpå de amerikanska sändningarna och samtidigt erbjuda ett så stort utbud som möjligt på sina webbplatser. Jag tror nämligen att de flesta kan tänka sig att vänta 1-2 veckor på sin favoritserie, men pratar vi månader blir suget alltför stort och man tar till andra metoder.

4 reaktion på “Den illegala fildelningen av TV-program ökar

 1. Ted, jag håller helt med dig i din slutsats. Det är en synd och en skam att svenska kanaler inte får del av reklamintäkter på grund av illegal fildelning, men samtidigt har de gamla dansbandsälskande SVT-direktörerna och deras kostymklädda kollegor helt och hållet sig själva att skylla när de tecknar så extremt värdelösa inköpsavtal.

  Exempel: nyinspelningen av V har _fortfarande_ inte haft svensk ”premiär”, trots att den gick i höstas (!!!) i USA, och _när_ den väl kommer att visas i det här landet så går den på en betalkanal (!!!), Canal Plus som väldigt få i målgruppen ens skulle överväga att skaffa!

  Så även om jag föredrar att göra rätt för mig, att köpa mina DVD-boxar och så vidare är jag ändå nästan beredd att uppmana folk att börja ladda ner, bara för att spotta de svenska stenålders-tv-bolagen i ansiktet. För de förtjänar de verkligen – tyvärr!

 2. Ja, till stor del är det självförvållat. Jag håller också med om att det är tråkigt att de svenska kanalerna förlorar reklamintäkter tillföljd av illegal nedladdning.

  En anledning till de svenska tv-kanalernas agerande är (tror jag) att de vill undvika de ”pauser” som de flesta amerikanska har. Vi svenskar är inte vana vid att en serie tar paus i ett par veckor/månader mitt i en säsong. Frågan är vad folk skulle tycka om det blev så i Sverige? För ju närmre man ligger USA desto större är risken för sådant.

  De senaste året har det hänt en hel del vad det gäller Play-tjänster och i visa fall även på tiden vi ligger efter USA (tänker då framför allt på Kanal 5 som kört visa av sina storserier rekord nära) Jag hoppas att utvecklingen fortgår i år!

 3. Ted, ett sätt att komma till reda på det här vore för kanalerna att släppa sina API:er till playtjänsterna så man kan skriva egna pluginprogram till underbara Boxee (googla om ni inte känner till det, Boxee kommer bli galet stort när hårdvaran från D-link släpps), Xbox 360 Media Center osv. Men inte ens där har tv-kanalerna fattat att de måste gå sina tittare till mötes – de kör alla sina egna lösningar på flashnedtyngda hemsidor. Återigen vill jag gärna känna sympati för de svenska tv-kanalerna, men det är svårt när de gör sitt bästa för att motarbeta en del målgrupp som inte accepterar SVT-diktaturens villkor.

 4. Det har du helt rätt i. Det vore bra om de släppte sina API:er, men det skulle ju tyvärr inte förbättra tjänsterna rent innehållsmässigt. Boxee är onekligen ytterst intressant och jag har flera gånger tänkt skriva ett inlägg om saken, dessvärre har det har aldrig blivit av.

  Det stämmer att svenska tv-kanaler är sent ut. Till exempel borde SVT och TV4:s iPhone-appar ha kommit för länge sedan. Vi får helt enkelt hoppas att de svenska TV-kanalerna vågar satsa mer på ”ny teknik” i år.

Kommentarer inaktiverade.