Säsong 6 av Lost visas mycket sena kvällar på TV4

Lost. Säsong VI, episod 1. Terry O'Quinn och Michael Emerson.

Onsdagen den 31 mars kl. 23.05 kommer den sjätte och sista säsongen av Lost att ha svensk premiär på TV4. Lost är enligt min mening en av de bästa tv-serierna som någonsin har gjorts och att TV4 väljer att skyffla undan programmet till sena kvällar är inte annat än en skymf mot det kvalitativa dramat även om jag samtidigt förstår det dilemma som kanalen har då de tablålägger sina amerikanska serier.

TV4 har givit många serier, där ibland Glee, 24, Medium, Lie to Me, Heroes och Lost, chansen att hitta en stor publik under primetime (kl. 20.00-22.00) men ingen av dem har under en längre tid kunnat uppvisa bra tittarsiffror. Den enda amerikanska serien som egentligen har lyckats är House vilken ofta har runt 600 000 tittare. De övriga sällan över 300 000. Eftersom TV4 är reklamfinansierad och helt beroende av tittarsiffror blir det ett enkelt ekonomiskt val för kanalen att flytta bort serier som inte har över 500 000 tittare från primetime och ersätta dem med någonting annat, ofta egenproducerade realityserie. Hur ska TV4 då göra med dessa serier?

De andra reklamfinansierade kanalerna i Sverige hade antagligen valt att tablålägga denna typ av serier kl. 22.00 men TV4 har inte den möjligheten då de istället har valt att sända nyheter vid denna tidpunkt. Istället finns det bara två andra alternativ. Att sända serien efter nyheterna kl. 22.40 eller att flytta serien till en annan kanal. TV4 har provat båda strategierna men har inte riktigt lyckas med någon av dem. När kanalen förra året bestämde sig för att sända Lost kl. 22.40 förlorade serien 50% av sina tittare. Ungefär lika många tittare förlorades när Medium nyligen flyttade till TV4+. Ännu sämre har det gått för storsatsande TV400. Trots att kanalchefen Christer Andersson har arbetat hårt med att få över stora serier till kanalen har till exempel de nya avsnitten från säsong 8 av 24 inte ens över 40 000 tittare trots att TV400 bara visar serien några veckor efter USA.

Så länge dessa förhållanden råder önskar jag nästan att andra kanaler än TV4 ska få rättigheterna till de bästa nya serierna. Få amerikanska serier har över 500 000 tittare i Sverige vilket gör det svårt för dem att lyckas på TV4. Få tittare stannar uppe för att titta på tv efter 22.40 en vardag och även om jag gillar tanken med TV400 är det inget alternativ så länge nästan ingen tittar på kanalen. Mitt tips till TV4 är att istället försöka lägga bra serier på helgerna runt primetime. Både SVT och TV3 har lyckats med detta och jag tror att fler skulle välja att titta på serierna än under de mycket sena vardagskvällarna. Ett annat alternativ vore att göra till exempelvis kl. 20.00 på TV4+ till serietimmen och marknadsföra detta hårt. Tittarna kan på detta vis veta att de alltid kan se bra serier på kanalen vid denna tidpunkt. Detta är en strategi som fungerat för Canal+. Vad tycker ni? Vad ska TV4 göra med sina amerikanska serier?

Foto: ABC/TV4

2 reaktion på “Säsong 6 av Lost visas mycket sena kvällar på TV4

  1. Läste en chatt nyligen med tittarombudsmannen där han la hela skulden på fildelning. Själv tror jag att det snarare handlar om att tittarna har tröttnat än att dessa 1200 som mäts har börjat ladda ner avsnitten.

    Däremot så skulle jag gärna se att avsnitten tillgängliggjordes över hela världen samtidigt. Vet att flera amerikanska sajter publicerar avsnitten samma kväll men pga rättigheter får vi svenskar inte se dem..

  2. Jag tror heller inte på bortförklaringen fildelning. Detta är ju heller inte den enda serien som sjunker efter någon säsong på svensk tv. Kanal5 går nu i alla fall i frontlinjen och försöker visa serierna så nära som möjligt men det är fortfarande långt kvar för många av kanalerna.

Kommentarer inaktiverade.