Jimmy Kimmel ersätter Jay Leno på Kanal 5

The Tonight Show med Jay Leno har gjort sitt på Kanal 5. I höst flyttar programmet till systerkanalen Kanal 9 och istället kommer talkshowen Jimmy Kimmel Live ifrån ABC att visas på Kanal 5. Jimmy Kimmel är betydligt råare i tonen än Jay Leno  och försöker attrahera en yngre publik. Programmet spelas in i Los Angeles och har sänts sedan 2003.

Leno och Kimmel
Jay Leno och Jimmy Kimmel

Bakgrunden till denna flytt började den 27 september 2004 då Jay Leno meddelade att han planerade att gå i pension år 2009. Tv-bolaget NBC som sedan 54 år visar The Tonight Show, lovade redan då att Conan O’Brein skulle få jobbet som Jay Lenos efterträdare. På detta sätt undvek NBC bråk liknande det som uppstod 1992 när legendaren Johnny Carson lämnade The Tonight Show och Jay Leno fick jobbet som hans efterträdare trots att alla såg det som självklart att David Letterman var den naturlige arvingen. Bråket ledde till att Letterman gick till den bittra konkurrenten CBS och att Carson ända fram till sin död år 2005 vägrade att gästa sitt gamla program. Liksom Letterman var då, är Conan idag programledare för Late Night som i USA visas på NBC efter The Tonight Show.

I USA spekuleras det just nu vilt i vad som kommer att hända med Jay Leno efter det att han har gått i pension från The Tonight Show.  Han har bland annat placerats på CBS som David Lettermans efterträdare när Lettermans kontrakt går ut år 2010 och på ABC där han skulle kunna få en egen talkshow som visas före Jimmy Kimmel Live. Även NBC arbetar på att få behålla Leno och att ge honom någon annan typ av uppgift på kanalen. Vilket av de många alternativen det blir får tiden utvisa. 

Sista avsnittet av The Tonight Show with Jay Leno kommer att sändas den 29 maj 2009 och i detta perspektiv gör Kanal 5 helt rätt som redan nu försöker fasa ut Jay Leno och hitta en ersättare i tablån. Eftersom TV4 redan äger rättigheterna till både Conan O’Brein och David Letterman är egentligen Jimmy Kimmel Live det enda alternativet för Kanal 5 om de vill fortsätta att sända en amerikansk talkshow varje kväll.

4 reaktion på “Jimmy Kimmel ersätter Jay Leno på Kanal 5

  1. Pingback: På TV: Vecka 36 2008 | MicTV

  2. Mycket bra artikel. Men jag har börjat med att kolla på jimmy kimmel. Han är för det mesta tråkig, och jag gillade jay lenos crew.

  3. Pingback: Jay Leno får nytt jobb på NBC | MicTV

  4. Pingback: På TV: Vecka 24 2009 | MicTV

Kommentarer inaktiverade.