OS i Peking 8/8-24/8 2008

Den olympiska elden har precis tänts och de 29:e olympiska sommarspelen är invigda. Invigningen  var imponerande och kan inte ha gjort någon besviken.  Trummslagarna i början gav mig rysningar och fyrverkeriet på slutet var det maffigaste som jag någonsin sett. Runt 49 000 fyrverkeripjäser ska ha skjutits upp i samband med invigningen. Om du missade invigningen får du en ny chans kl. 21.00 idag då SVT1 sänder ett sammandrag av den.

Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på OS i Aten för fyra år sedan. Förväntningarna från mig var skyhöga och de första två veckorna satt jag fastklistrad vid tv:n nästan dygnet runt. (Sedan gav jag upp av leda och struntade i resten av OS. För mycket av någonting gott är aldrig bra.) I år känns allting lite avslaget. Det är dåligt med riktigt starka profiler i den svenska truppen och av de som finns känns det som om nästan alla har skadeproblem. Inför OS har det nästan tjatats intill leda om dessa skador och att läsa om detta är kanske inte det bästa sättet för att bygga upp ett stort intresse för spelen.

Birds Nest
Den imponerande Nationalstadion (Fågelboet) i Peking
som kommer att rymma 91 000 åskådare under OS.

Trots mitt svalare intresse och en viss brist på tid kommer jag att försöka se allt det som intresserar mig. OS är en möjlighet att få se sporter som normalt sett inte visas på TV och jag hoppas få i alla fall en glimt ifrån sporter som kanotslalom, BMX och fäktning. Nedan har jag gjort en lista med mina tio höjdpunkter i OS som jag inte kommer att missa för allt i världen.  

  1. Simning: 50 meter fritt för damer (17/8 kl. 04.00) och herrar (16/8 kl. 04.36). Simning är enligt min mening en av de roligaste sporterna att titta på och både Stefan Nystrand och Therese Alshammar har goda chanser att ta medalj i denna gren. Det tråkiga är att tv-bolaget NBC, som äger rättigheterna till OS i USA, har drivit igenom att simningen ska kunna visas direkt i USA på kvällarna vilket gör att vi får gå upp mitt i natten för att se dessa tävlingar.
  2. Friidrott: 100 meter häck (19/8 kl. 16.25) och längdhopp (22/8 kl. 13.20) för damer. Vi får hoppas att Susanna Kallur är frisk och att Carolina Klüft hittar formen tills dessa datum. I så fall blir dessa båda tävlingar rafflande.
  3. Cykel: Linjelopp för herrar (9/8 kl. 05.00). På första dagen av OS får vi chansen att stifta närmare bekantskap med Peking. Årets linjelopp är tufft och de sista timmarna klättrar cyklisterna upp och ner för backarna längs med den kinesiska muren. Den tuffa banan bäddar för att vi även slipper se en klungspurt på slutet. Om ni väljer att titta på denna tävling gör inte det på SVT utan på Eurosport där Roberto Vacchi och Anders Adamson gör varje minut av tävlingen intressant att följa.
  4. Friidrott: Höjdhopp (19/8 kl. 13.10) och 3000 meter hinder (18/8 kl. 15.15) för herrar. Ytterligare grenar i friidrotten där Sverige har medaljchanser. Stefan Holm gör i OS sitt sista mästerskap innan han slutar. Mustafa Mohammed blir bara bättre och bättre och även om han inte tar medalj kan han sätta färg på loppet.
  5. Basket: USA-Kina för herrar (10/8 kl, 16.15). USA har inte spelat bra under de senaste sex åren och årets lag kallas därför för "Redeem Team". I öppningsmatchen möter de Kina med nationalidolen och storstjärnan Yao Ming i spetsen. Slutspelet börjar sedan den 20 augusti.
  6. Friidrott: 100 meter för herrar (16/8 kl. 16.30). Tävlingen om vem som är världens snabbaste man brukar oftast bara handla om två personer men i OS får vi förhoppningsvis se en kamp mellan de tre giganterna Tyson Gay, Asafa Powell och världsrekordhållaren Usain Bolt.
  7. Simning: 4×100 meter för herrar (11/8 kl. 05.33). Sverige har ett riktigt bra lag och stafetter brukar betyda stor dramatik med överväxlingar och skiftande positioner.
  8. Volleyboll: Finalen för damer (23/8 kl. 14.00). Volleyboll är en underskattad sport som oftast är rolig att titta på. Jag väljer att titta på damernas matcher eftersom spelet oftast är lite långsammare och lättare att följa.
  9. Simhopp: 3 meter för damer (17/8 kl. 14.30). Det är någonting speciellt med simhopp som jag har fascinerats av sedan jag var liten. Enligt min mening är det den intressantaste av bedömningssporterna. Själva tävlingsmomentet är kort och det är möjligt att med blotta ögat se om hoppet var bra eller dåligt. Anna Lindberg gör sitt fjärde OS och förhoppningsvis blir det också hennes bästa. 
  10. Tennis: Finalen för herrar (17/8 kl. 10.00). Både Roger Federer och Rafael Nadal är med och med Wimbeldon i färskt minne vore en final mellan dessa båda herrar någonting extra speciellt.

SVT sänder i tre kanaler vilket bäddar för att vi i år har större möjlighet att välja själva vad vi vill se. SVT1 sänder de stora evenemangen medan SVT24 visar de mindre publiksporterna. Nytt för i år är att SVT sänder en kanal direkt på webben där de mer udda sporterna visas. Den heter Peking+ och mer information om den hittar ni här. Om inte detta räcker visar även Eurosport tävlingarna dygnet runt.

Om du vill läsa mer om själva invigningen finns det bra artiklar på Svenska Dagbladet och DN.