The Pacific uppfyller alla förväntningar

tv-the-pacific-8298773

Det är nu fem år sedan jag först hörde ryktena om att HBO planerade en uppföljare till Band of Brothers som skulle utspela sig i Stilla Havet. Ända sedan dess har jag sett fram emot premiären av The Pacific och idag är det äntligen dags för serien att visas i Sverige.

Jag vill börja min recension med att konstatera att The Pacific inte är Band of Brothers. Även om de båda serierna har samma upphovsmän, Steven Spielberg och Tom Hanks, och de båda skildrar andra världskrigets hemskheter ur de enskilda soldaternas perspektiv, gör vi inte The Pacific rättvisa vid en direkt jämförelse. Kriget i Stilla Havet hade en helt annan karaktär än kriget i Europa och detta har upphovsmännen tagit fasta på.

I Band of Brothers fick vi följa den speciella gemenskapen som utvecklades mellan soldaterna i Easy Company. Soldaterna i den enheten utbildades tillsammans i USA och de kämpade sida vid sida under hela kriget. Denna typ av kompanier existerade inte i Stilla Havet. Under kriget flyttades soldaterna runt mellan enheterna utefter var behov fanns och därigenom var det få soldater som kämpade mer än några få slag tillsammans med samma personer. I The Pacific  följer vi därför tre enskilda marinsoldater från olika enheter i den första marindivisionen. Två av dem, Robert Leckie och Eugene Sledge, kom att skriva böcker om sina upplevelser vilka båda ligger till grund för tv-serien. Den tredje huvudrollsinnehavaren, John Basilone, var den ende marinkårssoldaten under andra världskriget som blev belönad med både Medal of Honor och Navy Cross vilket gör att hans insatser blev väl dokumenterade i efterhand.

Något som sänkte min tittarupplevelse under de två första avsnitten var att jag ägnade en stor del av min tankeverksamhet åt att försökta pussla ihop hur alla huvudrollsinnehavarna är förbundna till varandra. Ett tips är att istället komma ihåg att de inte hänger ihop. Visserligen stöter de på varandra lite då och då men ägna istället tid till att identifiera de tre huvudpersonerna och vilka biroller som hänger ihop med vem av dem.

Varje avsnitt av The Pacific inleds  med en kort historisköverblick och intervjuer med några av de marinsoldater som var med när det begav sig. Detta material ger oss som tittare en god överblick om vad de olika slagen handlar om. Detta befriar seriens handling från mycket av den formalia som kan vara trist att genomlida i historiska dramer och ger oss mer tid att följa seriens karaktär och det de upplever.

Själva historien börjar kort efter den japanska attacken mot Pearl Harbor i december 1941. Vi möter de tre huvudrollsinnehavarna på hemmaplan i USA där de förbereder sig för sin kommande uppgift och tar avsked från sina nära och kära. Även om denna del kan kännas onödig i ett krigsdrama anser jag att vi som tittare på detta sätt får en liten inblick i vad som står på spel för dessa personer och därigenom ett riktmärke för hela serien och alla dess skeenden. Därefter hoppar handlingen direkt till Guadalcanal i öriket Salomonöarna och det tillfälle då Leckie och den första marindivisionen ska landsättas för att kämpa mot japanerna för första gången. Redan här visar The Pacific sin storhet genom att långsamt bygga upp handlingen på ett magnifikt sätt. Genom berättandet får tittarna själva uppleva några av de tankar och känslor som  antagligen flög genom marinsoldaternas vid landstigningen och de följande dagarna. Allting för att bygga upp till den första striden där vi får se det helvete som riktiga krig faktiskt är. Vi få se rädsla, mod, avsky, hopp, förtvivlan och en inblick i hur grymma och avtrubbade soldater kan bli i krig. Allt detta inom loppet av blott tio minuter. Det är också i detta seriens behållning ligger. Att få en liten inblick i vår historia och en förståelse för något som är obegripligt för de flesta av oss i Sverige.   

Trots att The Pacific är ett mästerverk finns det en tydlig tendens som jag inte gillar. Det handlar om att producenterna lite här och där försöker att berätta för tittarna om hur de ska känna och tänka om karaktärerna och det som händer. Det är när generalerna håller vackra tal om hur modiga soldaterna är eller en kock på ett av skeppen säger att soldaterna är hjältar. Jag vill inte bli skriven på näsan om sådana saker.

The Pacific har premiär i Sverige söndagen den 4 april kl. 20.00 på Canal+ Series med repris måndagen den 5 april kl. 21.00 på samma kanal. Serien kommer även att visas på SVT senare under året.

Betyg för The Pacific (avsnitt 101-102): A

4 reaktion på “The Pacific uppfyller alla förväntningar

  1. Tanken var att publicera detta inlägg redan innan det första avsnittet visats i Sverige men det blir inte alltid som man önskar. Jag hoppas ändå att någon vill läsa detta inlägg.

  2. Det kan jag kanske hålla med om men det är nära nog för mig. Som jag också skrev i inlägget ovan är det svårt att jämföra de båda serierna rakt av och vid en sådan jämförelse kommer The Pacific antagligen alltid att komma efter Band of Brothers. Det senaste avsnittet (104) var dock riktigt bra och helt i klass med Band of Brothers.

Kommentarer inaktiverade.