På TV: Vecka 15 2010

Denna vecka är det dags för två stora amerikanska premiärer som ni inte får missa. Dessa är The Good Wife och Modern Family och ni kan läsa mer om dem härunder.

På TV Måndag
Kommissarie Winter (säsongspremiär) kl. 21.00 på SVT1:
Det är sex år sedan någon av Åke Edwardsons detektivromaner med Kommissarie Winter senast filmatiserade men nu är det dags igen. SVT har spelat in de fyra sista romanerna som tv-serie i åtta delar med Magnus Krepper i huvudrollen som Kommissarie Winter. De fyra böckerna är "Rum nummer 10" från 2005, "Vänaste land" från 2006, "Nästan död man" från 2007 samt "Den sista vintern från år 2008. Först ut i rutan är "Vänaste land" som handlar om tre invandrade män som hittas mördade i en förort till Göteborg. Männen har alla arbetat i en butik där olaglig verksamhet utförts. När Winter börjar utreda morden möts han dock av tystnad och fientlighet från omgivningen.

Roast på Berns (säsongspremiär) kl. 21.00 på Kanal 5:
Åtta nya avsnitt där kända svenska komiker roastas av sina vänner. Först ut är Johan Rheborg som får sig en känga av sina kollegor Andres Lokko och Henrik Schyffert från Killinggänget. Senare under säsongen kommer profiler som Annika Lantz, Babben Larsson och Claes Malmberg att dyka upp i programmet.

På TV Tisdag
The Good Wife (seriestart) kl. 21.00 på TV4:
Lite överraskande för mig heter en av förra årets bästa nya amerikanska tv-serier The Good Wife. Serien är ett rättegångsdrama som börjar med att Alicias Florricks man, och tillika chefsåklagare i Chicago, hamnar i fängelse efter en stor otrohets- och mutskandal. För att försörja familjen återvänder Alicia, som varit hemmafru i tretton år, till sitt yrke som försvarsadvokat. Hon får starta om sin karriär från botten tillsammans med unga nyutexaminerade studenter vilka gör vad som helst för att lyckas i sin karriär och slå ut allt motstånd. Samtidigt som hon kämpar med sina kollegor försöker hon också hålla ihop sin familj som tagit situationen hårt. Huvudrollen som Alicia Florrick spelas av Julianna Margulies (ER). I övriga roller ser vi bland annat Chris Noth (Sex and the City) och Matt Czuchry (Gilmore Girls). Rättegångsdramer har tidigare inte varit någon hit för mig då de ofta är långrandiga utan direkt variation men varje avsnitt av The Good Wife har fängslat mig redan från första sekund. Serien är smart skriven och Margulies gör ett fantastiskt arbete i att skildra en karriärkvinna som desperat försöker få kontroll på sitt liv även om detta inte syns utåt. Betyg för The Good Wife (avsnitt 101-118): B

På TV Onsdag
Medium (reprisstart) kl. 20.55 på TV400:
Om du har missat de första säsongerna av Medium eller bara vill se om serien ger TV400 dig en chans till detta. Kanalen visar serien om Allison Dubois (Patricia Arquette) som kan tala med de döda från start.

På TV Fredag
Modern Family (seriestart) kl. 21.30 på TV4:
Jag brukar skriva detta inlägg från torsdag till torsdag men denna vecka finns det en risk att jag inte hinner få ut nästa inlägg innan fredag och ni får absolut inte missa premiären för Modern Family på TV4. Modern Family är en av de bästa nya komedierna från USA förra året och är ytterligare en komediserie som är filmad som om den vore en dokumentär (aka. The Office och Parks and Recreation). Serien följer livet för tre, minst sagt olika familjer, som alla är släkt med varandra. Patriarken Jay Pritchett har en mycket yngre fru från Columbia och en styvson på tio år. Jays dotter Claire Dunphy har en traditionell familj med man och tre barn medan hans son Mitchell lever i ett homosexuellt äktenskap med en nyligen adopterad dotter. Mycket lite händer egentligen i serien men den fantastiska kemin mellan skådespelarna och de olika karaktärerna i serien får oss tittare att tro att vi får en inblick i en riktig, men lite ovanlig familj som brottas med vardagsproblem som vi själva kan känna igen oss i. Den smått hysteriska tonen som allt för ofta dyker upp i till exempel The Office saknas helt vilket också känns som en befrielse. Betyg för Modern Family: B