Familjen Bernadotte – ny dokumentär på TV4

Familjen Bernadotte. Filmaren Gregor Nowinski tillsammans med kung Carl Gustaf och drottning Silvia.        Kungaparet tillsammans med Gregor Nowinski                                             Foto: TV4

Den kungliga yran har börjat sprida sig bland vårt lands tv-kanaler. Nästa ut på tur är TV4. Under två år har Emmypristagaren Gregor Nowinski följt vår kungliga familj. Tanken har varit att spegla familjen Bernadotte på ett sätt som aldrig gjorts tidigare.

I dokumentären får vi följa med på statsbesök, bakom kulisserna och komma vår kungafamilj närmare än någonsin. Allt detta är uppblandat med en tur längs memory lane och uppkryddat med lite svartvita klipp ifrån förr. Under två år har Gregor Nowinski följt våra kungligheter och allt detta har resulterat i en dokumentärserie på sex delar. Första delen pressvisades igår för en bunt rojalistiska journalister i en slottsliknande byggnad i huvudstaden. Helt klart får vi se en sida utav Bernadotte som vi inte har fått tagit del utav tidigare. Prinsessan Christina berättar öppet om sin svartsjuka då lillebror kom till världen. Vi får följa kungen till ladugården och djuren. Men även när han provsmakar dryck inför en stor middag. Så ja, Gregor Nowinski har klarat sin uppgift. Nu får vi hålla tummarna och hoppas att vi får fler rojalister i vårt avlånga blågula land. Jag kommer att bänka mig framför tv:n och kolla. Kommer du?

Varje avsnitt har ett tema enligt nedanstående sändningsschema. TV-kanalen heter TV4 och tiden är 20.05.

29 april – Carl XVI Gustav
6 maj – Drottning Silvia
13 maj – Kronprinsessan Victoria
20 maj – Carl Johan Bernadotte som offrade sina titlar för kärleken
27 maj – Arvet – En resa genom tid och historia.
3 juni – Plikt och glädje

PS. Zappa över till TV4 redan 20.00 så får ni se serien I Hans Majestäts tjänst. DS.

5 reaktion på “Familjen Bernadotte – ny dokumentär på TV4

 1. Som moderat väljare och pragmatisk republikan blir jag lätt illamående att läsa om MicTV:s rapportering av TV4:s propagandafjäskande. Det är ofattbart hur Sverige är 2010 kan kalla sig för ett ”kungadöme” där vi glatt betalar miljoner och miljoner kronor till familjen Barnadotte – landets största socialbidragstagare – och sedan kryper framför dem som hundar. Det är ynkligt, patetiskt och totalt huvudlöst hur bildade människor kan bete sig på det här viset – fast det är klart, så länge man drar fram det gamla slitna argumentet att ”hans majestät gör så bra reklam för Sverige” gör det ju givetvis inte något hur många sjukhusängar, läkare, lärare och poliser Jippot Bernadotte kostar.

  Suck – åter till Battlestar: Galactica.

 2. Hej Daniel,
  Du läser nog in lite för mycket i detta inlägg. MicTV tar absolut ingen politisk ställning utan rapporterar om de nyheter som visas på TV. Den meningen som Angeline skrev angående att hon hoppas att programmet skapar många rojalister tolkar jag lite ironiskt och får stå för henne. Min personliga åsikt i denna fråga delar jag dock gärna med mig av och ser gärna en debatt.

  Jag är i princip inte för monarkin men tycker att alternativet diskuteras alldeles för sällan. Det är enkelt att säga att man är republikan och vill avskaffa monarkin men vad vill man ha sedan? Det finns många typer av republiker och några former av dem är för mig exakt lika värdelösa som monarkin. Till exempel en president utan makt som utses av parlamentet är för mig helt ointressant. Då får politikerna bara ytterligare en post de kan ge före detta politiker och det parti som sitter i regering får bestämma vem detta ska bli. Jag misstänker att många republikaner vill se just denna lösning men jag tycker att den är lika värdelös som att ha monarki. En president utan makt som röstas in av folket är enligt mitt tycke inte heller bättre. Då kan i princip vem som helst få denna post. Hellre än dessa två alternativ ser jag hellre att ha kvar en monark som i alla fall ger lite pr till landet. Det blir heller inte mycket billigare att ha en president. Alternativet att ha kombinerad regeringschef och statschef gillar jag inte heller då för mycket makt skulle hamna hos en och samma person. Då återstår en president med makt som antingen utses av parlamentet eller folket direkt. Dessa båda alternativ ser jag mycket hellre än att ha en icke folkvald monark. Politiken skulle bli intressantare i Sverige och valet av vem det blir spelar faktiskt någon roll. Det skulle också ge en välbehövlig maktfördelning i det parlamentariska arbetet. I dag kan regeringen nästan göra vad de vill.

  Ett tips på lite populärkulturell läsning i detta ämne är det mycket underhållande men tänkvärda avsnittet av serien James Hund med namnet I valfuskens byk som publicerades någon gång på hösten 1994 i Fantomen.

 3. Hej Michael,

  jag är ledsen att jag formulerade mig oklart. Jag menar absolut inte att MicTV har något med det här programmet att göra. Ni gör ett jättebra jobb, och jag följer intressant er TV-bevakning.

  Det enda jag menar är att jag är less på hur svenska folket kryper för ett statsskick som hör hemma i sagoböckerna. Som du kanske förstår tycker jag att hela kungahuset borde monteras ned senast nästa vecka (bildligt talat), och att det inte heller bör ersättas med något annat. Det brukar pratas en del om ”presidenter”, men jag förstår inte varför Sverige skulle behöva någon sådan. Vi har ju en statsminister, en regering och en riksdag – det räcker ju utmärkt, och blir till och med över (vi har så otroligt många ministerposter som utan vidare skulle kunna avskaffas på en gång utan att någon skulle bli lidande). Kort sagt – det här landet behöver varken en kung eller en president. För att använda en sliten fras, så tror jag att svenska folket skulle ha allt att vinna på att våga ”tänka ur boxen”, så att säga.

  Men som sagt – ni på MicTV gör ett jättebra jobb när ni bevakar det svenska tv-kanaler slänger på oss – även om deras egna produktioner allt som oftast håller en undermålig kvalité. Åter till Battlestar: Galactica (lagligt inköpt) :).

 4. Michael, jag rekommenderar absolut Galactica (den nya serien, alltså). Den börjar hyfast. Första säsongen håller dock lägre kvalité än resten av serien – det artar sig ju längre man ser. En rolig sak är att Galactica är en av de mer ”realistiska” sci-fi-serierna som gjorts. Manusförfattarna har lagt in ”newtonian physics”, vilket alltså gör att rymdstriderna inte alls påminner om Star Trek, Star Wars med flera serier. Och ja, man skjuter med kulor i rymden – inga lasrar, alltså :).

Kommentarer inaktiverade.