TV4 börjar med livesändning till mobilen

Mobil-tvTV4-gruppen meddelade igår att man lagom till fotbolls-VM (startar 11 juni) ska kunna se TV4, TV4 Plus, TV4 Fakta och TV400 direkt i mobilen.

Tjänsten har tagits fram i samarbete med Telia, 3 och Tele2. Det är också mobiloperatörerna som sätter priset på abonnemanget och enligt Dagens Media kommer det att kosta runt 50 kronor. För att kunna se TV i mobilen krävs en 3G-telefon och bra täckning där man befinner sig.

Alla sändningar kommer ske i realtid, vilket gör att man kan följa precis det man vanligtvis ser i rutan direkt i mobilen. Det som tidigare varit ett hinder för mobil-tv är distributions rättigheterna för amerikanska serier och filmer.

Foto: Bilden är ett montage, alla bilder tillhör dess ägare

4 reaktion på “TV4 börjar med livesändning till mobilen

  1. MicTV, betyder inte detta att mobiltelefoner i ett svep enligt socialdemokratisk lagstiftning blir tv-licenspliktiga? Jag har för mig att utrustning som kan användas för att se en tv-kanal med kräver den socialdemokratiska ”licensen” (det är därför som datorer (ännu) inte räknas som tv-mottagare, eftersom man officiellt bara kan se så kallade ”playkanaler” och inte utsändningarna helt ”live” och utan begränsningar).

    Det vore intressant om ni kunde gräva lite i detta. Stämmer det – och gäller det isåfall bara den plattform som TV4 lanserar programvaran till (Android, antar jag?)?

  2. Enligt TV4 pressmeddelande ska 80 procent av mobilabonnenterna redan från början kunna se sändningarna. Det står inget om några speciella plattformar (bilden som tillhör inlägget är bara ett montage)

    Visst finns det rent teoretiskt möjlighet att det skulle kunna bli licenspliktigt. Jag ska försöka se om jag kan ta reda på något mer kring det.

  3. Mycket intressant fråga Daniel men även om jag inte har hittat exakt information om det är jag nästan helt hundra på att den teknik som mobiloperatörerna kommer att använda för detta är en typ av streaming via 3G nätet precis som för play kanalerna. Jämför när Svt livestreamar sportprogram. Radiotjänst säger följande om detta: ”I dagsläget har mobiltelefoner inte en tv-mottagare, utan överföringen sker via streaming.”

  4. Problemet med detta är nog om SVT köper in sig på exakt samma teknik och plattform som TV4 skall lansera (vilket inte är troligt). Då kan det möjligtvis uppstå problem.

Kommentarer inaktiverade.