Har SVT verkligen bättre VM-sändningar än TV4?

Fotbolls-VM. Fr v Olof Lundh, Jens Fjellström, Anders Andersson, Nora Strandberg, Peter Jihde, Pontus Kåmark, Niklas Jarenlind, Robert Perslkog, Anna Brolin, Jesper Hussfelt och Patrick Ekwall.TV4:s team för fotbolls-VM 2010                    Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Igår publicerade Expressen en undersökning som visar att 95% av de som svarat, säger att de föredrar SVT:s sändningar från VM framför de som TV4 gör. Detta resultat stämmer inte alls med min uppfattning om hur de båda tv-bolagen skött sig under VM och därför har jag valt att i sann kvällspressanda göra en liten jämförelse mellan .

Kommentatorerna: Den enligt mig viktigaste faktorn gäller hur bra kommentatorerna är och SVT, Glenn Strömberg undantagen, har inte bra kommentatorer. Varken Chris Härenstam eller Staffan Lindeborg kommenterar fotboll särskilt ofta vilket allt för ofta blir tydligt och varför i hela världen valde de att använda just Tony Gustavsson som expert? TV4 med uppställningen Robert Perlskog med utmärkte Jens Fjällström som expert samt Jesper Hussfelt med Pontus Kåmark vid sin sida gör enligt mig ett mycket gedignare arbete och känns mer kunniga. Detta ger 1-0 till TV4.

Programledarna: När det gäller programledarna är det enligt min mening dött lopp. Peter Jidhe och André Pops är i grunden ungefär lika duktiga och sitter på liknande kvalitéer. Pops känns kanske mer seriös men är samtidigt torrare än Jidhe. Kanalerna får dela på poängen vilket gör att TV4 leder med 2-1.

VM-Studio: I denna gren vinner SVT på knockout. Inte bara för att SVT har mer sändningstid då de inte behöver visa reklam utan också för att de har bättre experter och djupare analyser. Enligt min mening slår ingen Ola Andersson och Johanna Frändén har gjort att bra intryck på mig. Enda frågetecknet gäller vissa av gästerna som ibland inte känns helt självklara. Anders Andersson på TV4 ger jag tyvärr inte mycket för och de flesta gästerna i TV4 känns tyvärr ganska irrelevanta. Med den bättre studion kvitterar SVT till 2-2.

Reportrarna på plats: Den sista jämförelsen gäller de reportrar som gör intervjuer och reportage på plats i Sydafrika och här vinner TV4 stort trots att Patrick Ekwall drar ner betyget rejält. Nora Strandberg och Anna Brolin gör ett utmärkt arbete och ger alltid intressanta inblickar i vad som händer nere i Sydafrika. Jens Lind på SVT är stabil men Jane Björck känns tråkig och de envisas att använda sig av David Fjäll som enbart är pinsam när han gör uttalanden om att "Barcelona på senare år har blivit ett poppis lag över hela världen". Den sista poängen går till TV4 som vinner min jämförelse med 3-2. 

Jag måste alltså erkänna att även om det är jämnt mellan kanalerna föredrar jag TV4:s sändningar framför de på SVT. Många kan nu hävda att SVT är helt överlägset eftersom de inte sänder reklam men jag tycker verkligen inte att detta är en faktor som ska vägas in utan en nödvändighet. För kanske första gången håller jag med Patrick Ekwall när han på sin blogg poängterar att det är med hjälp av reklam som kanalerna i huvudtaget har råd att visa VM på de svenska fri kanalerna. När ska vi svenskar lära oss att ingenting kommer gratis och det går faktiskt att låta bli att titta på reklamen om man vill? Personligen ser jag hellre lite reklam än de båda alternativen att SVT skulle höja tv-avgiften för att finansiera denna typ av rättigheter eller att VM skulle hamna på betalkanaler.

Håller ni med mig om att TV4 har den bästa bevakningen från VM eller finns ni bland de 95% av svenskarna som vid första anblicken föredrar SVT? Kommentera gärna nedan!

Som avslutning vill ge Sveriges Radio en eloge. Deras kommentatorer krossar allt motstånd på TV. Tack Lasse Granqvist, Christian Olsson, Ralf Edström samt Rickard Henriksson för att ni på bästa sätt förmedlar VM till mig när jag sitter på jobbet!

6 reaktion på “Har SVT verkligen bättre VM-sändningar än TV4?

 1. Personligen så står jag inte ut med Glenn Strömberg och överlag så har kommentatorerna varit väldigt dåliga under VM. Massor av enkla felsägningar, placering av spelare i fel lag och det som stör mig mest, att man missar vad som händer. ”och det blir inkast, eller vänta.. det är frispark. Vad hände?” Jens Fjällström tillsammans med Jonas Dahlqvist är utan tvekan mina favoriter.

  Angående reklamen så accepterar jag att kanalerna använder reklam för att finansiera sändningen men varför envisas med att dra upp ljudnivån på max i varje reklampaus? Tittarombudsmannen på TV4 hävdar envist att det beror på komprimeringen som ställer till problem men efter flera år så anser jag att man borde kunna förutse det eller helt enkelt lösa problemet.

  Annars rekommenderar jag att man följer TV4:s sändningar på webben istället. Ganska underhållande att följa studiosnacket när man inte är i sändning (reklampaus).

 2. I varenda Englandsmatch har jag fått spel på Jesper Hussfelt för han kan inte uttala namnen. Han försöker uttala engelsmännens namn med fransk alt. spansk dialekt varenda gång och det låter inte klokt!

 3. Håller med i stort. Christian Olsson har vuxit rejält, vilken ordvrängare! ”Bollen passas ut maximalt på kanten till Maxi Rodriguez”… Hahahaha….

 4. Följande två av samme Olsson fick mig att skratta:
  ”De kämpar som gnuer i motvind.” (Om Brasiliens jakt på ett mål mot Holland.)
  ”Han skjuter över muren, över målet, över stadion, över staden, över havet, ner till Sydamerika där en sengångare sitter i djungeln och undrar vad det är som dimper ner.” (Om när Holland skjuter en frispark över målet.)

 5. Föredrar TV4 eftersom att jag inte betalar dem för att visa det, det gör reklamen. SVT däremot ska jag betala för att få se fotboll på, och ändå visar de reklam, ”sändningarna från fotbolls-vm sponsras av [något företag]” är inte okej på SVT.

Kommentarer inaktiverade.