TV Heads – en ny svensk podcast om TV från SVT

När jag arbetar natt varannan helg är en av höjdpunkterna att jag har tid att lyssna på alla de podradiosändningar som jag prenumererar på. Även om dessa är relativt många har jag hittills bara hittat en som jag gillar och som behandlar tv i allmänhet och inte bara en specifik serie. Detta har SVT Drama tänkt att ändra på och har startat TV Heads, en svensk podcast som ska behandla tv-världen i allmänhet och tv-serier i synnerhet.  Programmet leds av Göran Danasten, programchef och inköpare av utländska serier på SVT samt Bengt Strömbro som tidigare arbetat med radio och idag även han är programchef på SVT. I premiäravsnittet, som redan finns ute, behandlas bland annat avslutningen av Lost samt de nya amerikanska serierna som kommer ut i höst. Mitt intresse för detta projekt väcktes genast och vi bad Göran Danasten att svara på lite frågor om den nya podcasten.

MicTV: Varifrån kom inspirationen till att göra en podcast om tv?

Göran Danasten: Den kommer från lite olika håll. För det första har jag länge velat öka dialogen med och transparensen gentemot tittare; såväl ”experter” som de inte fullt så initierade. Min önskan har varit att få till en kanal till publiken genom vilken vi å ena sidan kan hämta in synpunkter och kritik och å andra sidan kan berätta mer om hur vi jobbar etcetera. För det andra har jag själv länge varit storkonsument av diverse podcaster på ämnet. Inte minst har jag avnjutit Tim Goodmans TV Talk Machine de senaste åren, och har insett hur man med enkla medel kan förena information, interaktion och underhållning. Efter inspelningen av piloten insåg jag dock att det är mycket svårare än man tror att göra något sådant. Med tiden kanske vi närmar oss och hittar förhoppningsvis en egen identitet.

MicTV: Hur uppkom idén till att göra TV Heads?

GD: Den utlösande faktorn var att jag började prata med Bengt Strömbro om det. Han har inte bara en gedigen radioerfarenhet utan är också en hängiven, kunnig tv-seriekonsument. Tack vare honom gick det också att förverkliga rent praktiskt eftersom han fixar inspelning och redigering. Möjligen är det också den gamla radiosignalisten i mig som attraheras av tanken på att ”prata ut i luften”?

MicTV: Vad är er ambition med podcasten?

GD: Ambitionen är som sagt att få till en dialog med publiken. Vi hoppas få massor av feedback, frågor, synpunkter på utbudet, förslag på ämnen med mera. Samtidigt kan vi, när vi känner för det, få ut information om vad som är på gång. Tanken framöver är att tematisera avsnitten utifrån vad som känns aktuellt och utifrån ämnet i fråga bjuda in gäster, externa eller interna. Det kan bli fokus på fakta, svenskt drama, konsumtionsvanor, konkurrens eller vad vi, och lyssnarna, nu känner för. Sen vill vi gärna ha kul på vägen, och förhoppningsvis kan vi förmedla detta. Om vi inte förmår vara underhållande så lär vi inte få många lyssnare.

MicTV: Hur ofta kommer vi att få ta del av podcasten?

GD: Cirka en gång i månaden med start i slutet av augusti. Allt beroende på hur vi hinner. Det faktum att Bengt finns i Umeå, och jag i Stockholm, innebär vissa begränsningar.

MicTV: Avslutningsvis vill vi gärna höra ditt bästa tv-tips under sommaren?

GD: Det får bli den makalösa andra säsongen av Five Days som kommer i augusti. Ett mer långsiktigt amerikanskt tips är annars Shawn Ryans nya serie Ride Along som kommer på FOX senare i höst. Jason Clarke och Jennifer Beals i mycket lovande polisdrama som utspelar sig i Chicago. Det har pratats märkligt lite om den.

Det första avsnittet av TV Heads kan ni lyssna på genom SVT:s hemsida. I framtiden kommer det att finnas en feed för programmet och kommer bland annat att kunna nås genom iTunes.

Bild: SVT

En reaktion på “TV Heads – en ny svensk podcast om TV från SVT

  1. Visst är det tråkigt att Filmkrönikan och liknande program är borta ur rutan. Men det är nästan synd och skam att det inte finns något program om TV på TV:n. Det närmaste vi har kommit är ”TV om TV” (var det så det hette?) som gick på TV400 för ett par år sedan.

    Detta är väl det nästa bästa antar jag, en podcast. Skall bli kul att följa framöver.

Kommentarer inaktiverade.