Var vi nöjda med det sista avsnittet av Lost?

Nästan två månader efter USA, visades i onsdags äntligen det allra sista avsnittet av Lost i Sverige. Att TV4  valde att visa avslutningen till denna fantastiska serie mitt i natten och att endast 40 000 tittare valde att se programmet ( i jämförelse med de 13,5 miljonerna som såg avsnittet i USA) är dock en smärre katastrof men inget jag tänker raljera över här och nu. Jag vill istället ta tillfället i akt att säga adjö till en av mina absoluta favoriter serier genom alla tider samt ge en kort betraktelse på vad jag tyckte om avsnittet.

[SPOILER VARNING! Läs inte vidare om du inte vill veta någonting om vad som hände i detta avsnitt.]

Jag liksom många andra hade satt mig ner i soffan för att se Damon Lindelof och Carlton Cuse binda ihop alla trådar och i detalj besvara alla de frågor som vi ställt oss under de 119 tidigare avsnitten. Vad jag fick se var istället något helt annat och enligt mig en mycket mer tillfredställande avslutning. Det hade i och för sig varit trevligt att få veta vad som hände med Walt när han kom hem från ön och på vilket sätt han var speciell eller varifrån matleveransen till ön kom från men när Jack slöt sina ögon kände jag inget behov av att få veta något mer. Serien hade givit mig det jag ville ha, ett någorlunda lyckligt slut för de karaktärer jag kommit att bry mig om under dessa år. Tittar jag ändå tillbaka på alla frågorna så har de allra flesta besvarats på ett eller annat sätt. Vissa svar har bara hintats men vi har ändå fått tillräckligt för att själva kunna bilda oss en uppfattning om vad det var som hände. Var det inte detta som gjorde Lost speciell för oss alla, att serien hela tiden utmanade oss tittare och lät oss tänka och spekulera själva och vad hade Lost varit om den inte hade givit oss slut som får oss att diskutera i år framöver.

Vad jag fick ut av finalen istället för en ihopsamling av fakta om tidigare event, var en emotionell resa och många existentiella tankar. Vid flera tillfällen kom jag på mig själv med att fälla en och annan tår när de olika paren fann varandra i den värld som visade sig vara ett väntrum för att kunna acceptera sin egen död gå vidare till någonting annat. Avsnittet fick mig också att fundera kring hur de val vi gör i livet påverkar oss, men även många andra, för en mycket lång tid och det gäller att ta till vara de möjligheter som ges till oss.

För att blidka de tittare som vill ha fler svar än de som gavs i säsong 6 finns en liten räddning. På DVD-boxen som ges ut i höst kommer en elva minuter lång epilog att finnas med. Den har fått namnet The Man in Charge och kommer att utspela sig när Hurley och Ben skyddar ön efter det sista avsnittet. José Garcia (Hurley) har sagt i en intervju att den bland annat kommer att ta upp just matsändningen och det fenomen som kommit att kallas The Hurley Bird.

Nu när Lost är slut ser jag fram emot att se om hela serien igen för att se hur allting hängde ihop från första början och se vad jag missade första gången jag såg ett avsnitt. Om ni liksom jag även vill höra vad andra tycker och tänker om Lost kan jag rekommendera podcasten The Lost Podcast with Jay & Jack som på ett underhållande sätt diskuterar allt som har med Lost att göra. Trots att serien är slut kommer de sända i ett år till och även de titta på hela serien igen och prata om vad de tycker nu när de har perspektiv på Lost

Betyg för Lost (avsnitt 617-618): A

Lost. Säsong VI, episod 19. Josh Holloway, Evangeline Lilly och Emilie De Ravin. Josh Holloway, Evangeline Lilly och Emilie De Ravin.               Foto: ABC/TV4

En reaktion på “Var vi nöjda med det sista avsnittet av Lost?

  1. Jag grinade som tusan under de sista avsnitten. Det var sorgligt, fint och allt på samma gång. Men visst skulle det ha varit kul med ett förklarande diskussions avsnitt där man kan få författarnas sida av slutet. Jag kom att tänka tillbaka på hur bra Lost var i början och hur bra det blev i slutet. Ett av mina favoritavsnitt (nu på slutet) är det avsnitt då man fick veta hur Richard kom till ön. Läs allt vad jag tyckte om slutet på min blogg.

Kommentarer inaktiverade.