Boardwalk Empire bland premiärerna på Canal+

image

Den nya tv-säsongen i USA har varit en ganska stor besvikelse men ikväll är det dags för den svenska premiären för den mest lysande stjärnan i höstens tv-himmel. HBO:s nya storserie Boardwalk Empire börjar visas på Canal+ och för detta historiska drama har HBO inte sparat på krutet. Pilotavsnittet kostade 30 miljoner dollar att producera och ingen mindre än Martin Scorsese har regisserat den. Liksom andra HBO serier har mycket pengar lagts på att få serien tidstrogen och en kopia av 1920-talets Atlantic City har byggts upp för inspelningen.

Atlantic City är och har länge varit den amerikanska östkustens motsvarighet till Las Vegas och handlingen i Boardwalk Empire börjar på ett för staden viktigt historiskt datum. Den 16 januari 1920, dagen då USA införde ett totalt landsomfattande spritförbud. Huvudkaraktären Nucky Thompson (som bygger på en verklig person och i serien spelas av Steve Buscemi från The Sopranos) är politiker i Atlantic City och kontrollerar stora delar av stadens nöjesetablissemang och kan inte räknas som mycket annat än en fullfjädrad gangster i det sätt han styr staden på. I och med spritförbudet fick personer som Nucky en helt ny inkomstkälla och den försvarades med alla medel tillgängliga. Genom att Nuckys bror även är stadens polischef kan han göra i stort sett som han vill. För att använda en väl tilltagen analogi delar karaktären Nucky många av de karaktärsdrag som Tony Soprano hade i The Sopranos. Han är makthungrig, tar till alla medel för att helga sina mål men han har även byggt upp en fasad utåt som politikern som bryr sig om stadens invånare och försöker vinna väljarnas gunst.

Bland karaktärerna kring Nucky återfinns förutom hans bror bland annat, gunstlingen och första världskrigsveteranen Jimmy (Michael Pitt) som precis kommit hem från Europa och vill visa sig på styva linan inför sin chef samt flertalet kvinnor som är viktiga för honom. Bland dem finns Margret (Kelly Macdonald) som han räddar undan sin alkoholiserade man. Antagonisten spelas av Michael Shannon som porträtterar FBI-agenten Nelson Van Alden som försöker stoppa den illegala försäljningen av alkohol som byggs upp kring Atlantic City av Nucky och som även till en början förser gangsterkontrollerade städer som New York och Chicago med tillgång på alkohol.

Jag hade stora förväntningar på Boardwalk Empire när jag först hörde om serien och dessa förväntningar ser ut att uppfyllas efter det att jag sett piloten. Liksom i bland annat Deadwood, Band of Brothers och Carnivàle har HBO återigen lyckats skapa en tv-serie som får mig att tro att jag rest bakåt i tiden. Handlingen är uppbyggd på ett sätt som får mig att hela tiden vilja se mer. Steve Buscemi gör ett lysande jobb då han ger Nucky liv både som gangster och beskyddande politiker. Det ända som jag hade problem med i serien var alla de långa scener Nucky hade med sin flickvän Lucy samt älskarinna Gillian och som just nu inte verkar fylla något egentligt syfte förutom att visa upp dessa karaktärer som gnälliga personer som Nucky inte riktigt kan kontrollera. Jag hoppas att de kommer att användas på ett mer produktivt sätt senare i serien.

Boardwalk Empire har svensk premiär ikväll kl. 20.00 på Canal+ Series och jag kommer helt säkert att sitta klistrad framför den ett bra tag till. Som förberedelse till premiären kan ni se en tralier för serien längst ner i inlägget.

Betyg för Boardwalk Empire (avsnitt 101): A

PS. Denna vecka har även följande serier säsongspremiär på Canal+ Series: Säsong 7 av House tisdagen den 2 november kl. 20.00 och säsong 5 av 30 Rock torsdagen den 4 november kl. 20.30

En reaktion på “Boardwalk Empire bland premiärerna på Canal+

Kommentarer inaktiverade.