På TV-spaning i Australien

DSC00531
Foto: Michael Lindqvist/MicTV

När jag förberedde den sex  veckor långa resan till Australien laddade jag upp med massor av TV som jag hade tänkt mig hinna igenom. Bland dessa fanns de första två säsongerna av Fringe samt den första säsongen av Lost. Då resan främst gjordes för att samla in data till en uppsats och det dessutom finns en hel del annat att göra i Australien än att bara titta på tv, kan jag nu när jag sitter på planet på väg hem konstatera att jag inte har tittat någonting av det medtagna materialet. Jag kan dock inte resa bort under en sådan lång tid utan att rapportera någonting om hur tv-kulturen ser ut här på andra sidan jordklotet. Mina främsta observationer är dessa:

 • Även om amerikanska och engelska program helt dominerar tv-landskapet är det ändå de egenproducerade australiensiska serierna som har flest tittare. Bland de mest populära programmen just nu återfinns australiska versioner av realityserier så som Masterchef, Undercover Boss, Beauty and the Geek samt The X-Factor. Egna dramaserier som Packed to the Rafters och City Homicide samt tävlingsprogram som Talkin’ ‘bout Your Generation (se texten längre ned) och The Block.
 • Även om Australien för tio år sedan, liksom, Sverige, ofta låg flera säsonger bakom med de flesta amerikanska tv-serier har en stor förändring skett som svensk tv-bolag borde lära sig av. De allra flesta amerikanska tv-serierna sänds idag max en vecka efter det att de har visats i USA. Tv-bolagen insåg att det inte gick att kämpa emot längre och har det nu som ett unikt säljargument att serierna visas så snart. En av anpassningarna som tv-bolagen dock var tvugna att genomföra var att acceptera de slumpmässiga uppehållen som de amerikanska tv-bolagen ofta har i sin säsonger och i dessa hålrum istället visa repriser av samma program eller någonting annat. Detta faktum har gjort att jag kunnat följa många av mina favoritserier som Survivor, The Amazing Race, The Big Bang Theory och Grey’s Anatomy nästan som om jag vore i USA vilket varit mycket uppskattat.
 • Bland de mest populära amerikanska tv-serierna i Australien just nu återfinns NCIS, Glee, Two and a Half Men, Modern Family och Bones.
 • TIVO finns i Australien och även om jag inte tror att det någonsin kommer att komma till Sverige kan jag drömma om det. TIVO kan liknas vid de svenska PVR-lösningarna som de flesta svenska tv-bolag har. Jag som tittare kan välja att spela in alla avsnitt av ett program automatiskt för att sedan titta på det när jag vill. Ett mycket attraktivare alternativ än att äga en video eller HD-inspelare. TIVO är också enklare än de svenska PVR-lösningarna.
 • Det australiska program jag kom att titta mest på, av den anledning att mina australiska vänner som jag bodde hos tittade på den, var det australiska alternativet till På spåret, Talkin’ ‘bout Your Generation. Ett enligt mitt tycke ett ganska löjligt program som ändå har viss dragningskraft. Tre lag med kändisar från olika generationer svarar på frågor om kulturyttringar från 1950-talet och framåt. Mycket av det som ska vara underhållning bygger dock på programledarens ofta ganska dåliga skämt och en hel del mer eller mindre konstiga sketcher. Se en reklamsnutt om programmet nedan. Jag hoppas ändå att någon svensk tv-kanal bestämmer sig för att plocka upp formatet för att göra en bättre svensk version av det.

  Det var allt jag hann med att observera angående tv här nere från Australien och nästa inlägg från mig kommer från ett mörkt, kallt och snöigt Svedala.

 • 4 reaktion på “På TV-spaning i Australien

  1. Väldigt intressant och utbroderande inlägg, MicTV! En sak förstår jag dock inte – tog det er 6 veckor att _resa_ till Australien? Cyklade ni, eller? :)

  Kommentarer inaktiverade.