Vem vet mest?

Ett av de nya programmen som SVT presenterade förra veckan var den nya frågeleken Vem vet mest som kommer att visas varje vardag kl. 19.00 på SVT2. Jag tog mig en titt på ett av de avsnitt som sändes under premiärveckan för att få mig en uppfattning om programmet är värt att titta på.

Vem vet mest? är en väldigt klassisk frågesport. De tolv tävlande i varje avsnitt har två tända glödlampor framför sig och svarar de fel på en fråga släcks en av dem. När de inte har några lampor kvar åker de ur tävlingen. De tre bästa i varje omgång går till veckofinalen som hålls varje fredag där en vinnare koras och får ett pris på 10 000 kronor.

Om jag börjar med de positiva sakerna innan jag börjar klaga vill jag säga att de frågor som ställdes har utformats på ett bra och variationsrikt sätt. En lagom allmänbildad tittare kan själv svara på de flesta av frågorna vilket är en stor anledning till att någon ens orkar titta på ett frågeprogram. Förutom det kändes det som att titta på en fårskock, där det med tolv deltagare nästa var omöjligt att hålla reda på dem alla. En av behållningarna för mig när jag tittar på ett tävlingsprogram är att jag efter en kort tid börjar hålla på någon av deltagarna. Först när det är några minuter kvar av programmet får man en möjlighet att lära känna de tre finalisterna lite bättre. Tävlingen hade även mått bra av lite tempoväxlingar eller inslag som sticker ut lite extra. Att i en halvtimme bara höra frågor rabblas varvat men en och annan torr kommentar blir lätt långtråkigt. Sedan kan jag tycka att priset är lite väl klent. Endast en av de 48 deltagarna varje vecka vinner ynka 10 000 kronor. Den summan brukade Jeopardy ge ut varje dag. Trots detta ger jag ändå satsningen godkänt. De bra frågorna uppväger en del av det negativa.

Betyg för Vem vet mest?: D

2 reaktion på “Vem vet mest?

  1. Det var en taskig insändare som inte har n ågon som helst förståelse för vad vi ”vanliga människor” tycker om och inte tycker om. Jag tycker att Richard Olsson är en avslappnad och mycket trevlig och påläst programledare. Tummen upp

  2. Tror att det är mer en generationsfråga. Yngre är mer vana vid en annan typ av program med mer variation och en annan hastighet medan Vem vet mest slår ett slag för det traditionella vilket inte alla uppskattar. Båda ska i alla fall ha en plats i tablån!

Kommentarer inaktiverade.